Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Innovatív megoldásokkal a gazdálkodási duális képzések fejlesztéséért

INNOVATÍV OKTATÁSI-KÉPZÉSI FEJLESZTÉSEK A PANNON EGYETEMEN

 

A nemrégiben sikeresen lezárult EFOP projekt eredményeként jelentős oktatási-képzési fejlesztések valósultak meg a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) és a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában (PE ZEK). A 347 millió forintos európai uniós támogatást többek között a duális képzés minőségfejlesztésére, a duális képzés vállalati tananyagainak és a duális képzés ösztöndíjrendszerének fejlesztésére fordítottuk.

A BGE-n és a PE ZEK-n eredményesen zárult az EFOP-3.5.1-16-2017-00016 azonosítószámú Innovatív megoldásokkal a gazdálkodási duális képzések fejlesztéséért” című európai uniós projekt.
A 2017. június 1. és 2022. március 31. között 347 millió forint támogatásból megvalósult projekt általános célja a BGE és konzorciumi partnere, a Pannon Egyetem oktatási rendszerének olyan irányú fejlesztése, amiben a duális képzési forma fejlesztését célzó beavatkozások eredményeképpen a hallgatók és az oktatók, valamint az intézmények sikeresebben képesek reagálni a munkaerő-piaci kihívásokra és megfelelni a munkaerő-piaci igényeknek.
Célunk a projekttel az egyetemi oktatás teljesítményének fokozása és hozzáférhetőségének javítása. A projekt közvetlen célja, hogy érdemben hozzájáruljon a végzettek pályakezdéséből származó nehézségeinek csökkentéséhez, a munkaerőpiac által igényelt szakmai tudás megszerzésén túl a soft-skill-ek megszerzése, a képzés és a munkaerőpiac közötti szorosabb és érdemibb kapcsolódás biztosítása, a képzés társadalmi és térségi szerepének erősítése.

A projekt 57 hónapja alatt 690 hallgató vett részt a felsőoktatásba való bekerülést és bennmaradást támogató programokban, ebből Zalaegerszegen 500 fő. A Duális Képzési Központ munkája eredményeként bővült az intézmények duális partnervállalatainak száma, jelentősen növekedett a duális képzésben résztvevő hallgatók száma, továbbá sikeresen megvalósultak a kari duális képzést népszerűsítését célzó programok. Vállalati partnerek bevonásával vállalati gyakorlat tartalmú képzési programokat dolgoztak ki. Disszeminációs eseményeken népszerűsítették a duális képzést, melyekhez többek között kiadványok és PR film is készült. Duális disszemináció keretében Duális Táborok, Duális Versenyek, Duális konferenciák, Duális Hallgatói Workshopok és Vállalati Workshopok valósultak meg.
Közel 380 fő oktató és vállalati mentor pedagógiai és módszertani fejlesztése valósult meg képzések során.
A hallgatók lemorzsolódásának elkerülése érdekében 4 db felzárkóztató programot dolgoztunk ki és valósítottunk meg. A projekt keretében folyamatosan elemeztük a folyamatokat, elsősorban a hallgatói-mentor kapcsolatokat, melyekről számos tanulmány készült.

A projekt keretében újonnan létrehozott Duális ösztöndíjrendszer célja, hogy a támogatás révén az egyetem duális képzésben tanulmányokat folytató, kedvezményezett térségben (konvergencia régióban) duális gyakorlati hellyel rendelkező hallgatók részére tanulmányaik folytatásához pénzügyi támogatást biztosítson, mely pályázat útján volt elérhető. A projekt megvalósítása során 100 BGE hallgató és 56 Pannon Egyetem ZEK hallgató kapott személyenként 100 000 Ft, illetve 40 000 Ft összegű támogatást.

„A duális képzés a tehetséghalászat eszköze a duális vállalati partnerek számára, ugyanakkor a másik két érintett, azaz a hallgató és az egyetem is sokat profitál az együttműködésből. A pályázat valamennyi résztvevő támogatását szolgálta, melynek haszna többek között a képzés minőségi javulásában, a folyamatok tökéletesítésében, a vállalati mentorok továbbképzésében, a jó gyakorlatok átadásában, illetve az érintetti kör kibővítésében is megmutatkozik.” – mondta el Dr. Palányi Ildikó, a PE Zalaegerszegi Egyetemi Központ Gazdálkodási Kar dékánja, a projekt szakmai vezetője 2020 augusztustól - 2021. októberig
A BGE és a PE tervei között szerepel a projekt során megvalósult részvételt ösztönző és innovatív megoldások és programok további működtetése és folyamatos fejlesztése.

 

Projekt címe: Innovatív megoldásokkal a gazdálkodási duális képzések fejlesztéséért
Projekt azonosítója: EFOP-3.5.1-16-2017-00016
Projekt időtartama: 2017.07.01 - 2022.03.31 (PE: 2020.08.01-2022.03.31)
Projekt összköltsége: 347 064 433 Ft (PE: 62 761 491 Ft)
Konzorciumvezető: Budapesti Gazdasági Egyetem
Konzorciumi partnerek: Pannon Egyetem, Pannon Fejlesztési Alapítvány
Szakmai vezető: Dr. Antal Anita
Szakmai vezető e-mail címe:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Projektmenedzser: Görögné Kővári Krisztina
Projektmenedzser e-mail címe:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.