Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Felsőoktatási intézményi fejlesztések a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférésének együttes javítása érdekében


Az EFOP projekt eredményeként jelentős oktatási-képzési fejlesztések valósultak meg a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) és a Pannon Egyetemen. A 333 millió forintos európai uniós támogatást többek között hátrányos helyzetű hallgatók felzárkóztató képzésére, diplomaszerzésüket támogató ösztöndíj létrehozására, tanulást segítő kurzusok, egészségnevelési programok és online karrier platform létrehozására fordították. Az egyetem e-learning, szakmai gyakorlati és könyvtári rendszereinek továbbfejlesztése mellett tananyag- és oktatásmódszertani fejlesztések is történtek.

Az EFOP-3.4.3-16-2016-00020 azonosítószámú „Innovatív megoldásokkal a BGE felsőfokú képzései minőségének és hozzáférhetőségének javításáért” című európai uniós projekt 2017. június 1. és 2022. január 31. között közel 334 millió forint támogatásból valósult meg, általános célja a BGE és konzorciumi partnere, a Pannon Egyetem oktatási rendszerének továbbfejlesztése volt. A projekt során megvalósult részvételt ösztönző és innovatív megoldásoknak, nemzetköziesítési és egészségnevelési programoknak köszönhetően a két intézmény kevésbé fejlett régiókból származó oktatói és hallgatói a jövőben gyorsabban tudnak majd reagálni a munkaerő-piaci kihívásokra és a nemzetközi versenyre. További célként szerepelt az egyetemi oktatás teljesítményének fokozása és hozzáférhetőségének javítása.

Felzárkóztató kurzusok, speciális tréningek, karrier platform, ösztöndíj

A projekt 55 hónapja alatt több mint 2200 hallgató vett részt a felsőoktatásba való bekerülést és bennmaradást támogató programokban. A diplomaszerzési esélynövelő program célja a lemorzsolódás csökkentése, tanulási képességek javítása a hátrányos helyzet tartós leküzdése. Kidolgozásra kerültek felzárkóztató/tanulást segítő kurzusok, tanácsadási, valamint egyéni tanulási tréningek. A felzárkóztató kurzusok és speciális tréningek hatalmas hallgatói érdeklődés mellett zajlottak a projekt egész időtartama alatt.

Kidolgozásra került a hallgatói kompetencia-mérés (bemeneti és kimeneti kompetenciák összevetése) rendszere. A GKZ-én megtörténi a rendszer pilot jellegű kipróbálása, oly módon, hogy a bemeneti kompetencia hiányok mérséklésére érdekében egyéni kompetenciafejlesztési program indult. A program során Nemzetközi Nyári Egyetemet, Egészségtudatos kurzusokat, Sporttábort és Élménynapokat is rendeztek. A nemzetközi kapcsolatrendszer bővítése érdekében a projektben Nemzetközi Nyári Egyetemeket rendezett a Pannon Egyetem Green Cooperation elnevezéssel Zalaegerszegen.  

A Kárpát-medencei együttműködés keretében szlovén partnerek közreműködésével pilot oktatást valósítottunk meg, amely fejleszti a vállalkozói készségeket.


Konzultációs zónák

Hallgatói konzultációs zónákat alakítottak ki a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjának F épületében. A Tréning terem, a Marketing műhely, a Modern nyelvi labor, a Pénzügyi szimulációs és a Fókusz labor biztosítja a gyakorlati oktatás minőségfejlesztését. A hallgatók modern, a 21. század vállalati körülményeit szimulált környezetben és a csoportmunkát támogató infrastrukturális körülmények között sajátíthatják el ismereteiket, a modern terek és eszközök használata elősegítse kompetenciáik fejlődését. A tréningterem, a fókusz labor, a marketing műhely és a pénzügyi szimulációs labor kialakítása célja, hogy a sokoldalú, „business – practice - oriented” szempontú szakmai képzés megvalósulhasson, mely megteremti a metodikai kompetenciák és a szakmain tudás, valamint a személyiségfejlesztés egységét.

A projekt fontos tevékenységi köre az e-könyvtár fejlesztés, könyvtári és repozitórium szolgáltatások bővítése, amely elősegíti a szolgáltatások minél magasabb szintű ellátását, az egyetemi tudásvagyonhoz való hozzáférés biztosítását.

„A projekt segített abban, hogy érdemi támogatást nyújtsunk számos hátrányos helyzetben levő hallgatónak, és egyúttal lehetőséget adott arra, hogy fejlesszük azokat az eszközöket, amelyekre tartós felzárkóztatási programokat tudunk építeni” – mondta el dr. Jancsik András, a BGE oktatási rektorhelyettese, a projekt szakmai vezetője.

Egyetemünk tervei között szerepel a projekt során kialakított oktatási módszerek és hallgatói szolgáltatások további működtetése és folyamatos fejlesztése.

 

Projekt címe: Felsőoktatási intézményi fejlesztések a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférésének együttes javítása érdekében
Projekt azonosítója: EFOP-3.4.3-16-2016-00020
Projekt időtartama: 2017.07.01. – 2022.01.31.
Projekt összköltsége: 332 900 241 Ft, A támogatás mértéke 100%. 
Főpályázó: Budapesti Gazdasági Egyetem
Konzorciumi partnerek: Pannon Egyetem
Projektmenedzser: Vargáné Hajda Tímea
Projektmenedzser e-mail címe: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.