Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Jane Goodall, a remény nagykövete Veszprémben

„ Mindannyian minden egyes nap jobbá tehetjük a világot”- Jane Goodall, a remény nagykövete Veszprémben

 

Május 8-án Magyarországra látogatott dr. Jane Goodall világhírű főemlőskutató, ENSZ-békenagykövet a csimpánzok életének legismertebb kutatója. A Pannon Egyetem veszprémi központjában, a fenntarthatóság jegyében többnapos programsorozatot rendeztek, melynek központi eseménye volt dr. Jane Goodall látogatása és előadása.

Jane Goodall etológus, antropológus és primatológus, a csimpánzok szociális és családi életének legismertebb kutatója, a Jane Goodall Intézet és a tanzániai Gombe Nemzeti Park igazgatója.

 

IMG_1937_copy.jpg

 

A Zalaegerszegi Egyetemi Központ 12 fős csapattal utazott a rendezvényre, melynek tagjai között dr. Palányi Ildikó megbízott főigazgató mellett a megyeszékhelyi Csány László Technikum négy 11. évfolyamos diákja és kísérőtanáruk is ott volt. A fiatalok csatlakoztak a világhírű kutató által alapított Roots & Shoots (Rügyek és gyökerek) magyarországi közösségéhez.

 

IMG_1879.jpg

 

A Pannon Egyetem a fiataloknak több, rövid műhelybeszélgetéssel, előadásokkal készült, melyek a felelős gondolkodásról, természetvédelemről, fenntarthatóságról szóltak. Az Egyetem első emeletén kialakított standokon ismerkedhettek a résztvevők a Jane Goodall Intézet munkájával, a Roots & Shoots csoportokkal is. Az aulában kialakított színpadon felvezetésképpen Jane Goodall életéből mutattak videófelvételeket, majd a Pannon Egyetem Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Labor társadalomtudományi alprojektjének filmje, a There Is No Planet B című rövid dokumentumfilm került levetítésre, mely a klímaszorongást hivatott ismertetni.

 IMG_1937_copy_copy.jpg

 

Hatalmas, percekig tartó taps fogadta a színpadra lépő 89 éves Jane Goodallt, aki előadásában édesanyjának mondott köszönetet, aki megszerettette vele az állatokat.

-Négy és fél évesen a tyúkok alól kellett kiszednem a tojást. Kíváncsivá tett, hogy jön ki a tyúkból a tojás. Hosszasan figyeltem a tyúkok viselkedését és igazából ez volt az első igazi megfigyelésem az állatok viselkedésével kapcsolatban- mondta Jane Goodall.

Előadásában több személyes élményt is elmesélt, hogy miként fogadták be a tudóstársadalomba, hogyan változtatta meg az életét a csimpánzok megfigyelése. Hangsúlyozta, hogy a bolygónk megmentésének reményét a fiatalokban látja. - Ha a fiatalok nem látják, milyen fontos a természetvédelem, akkor semmit sem érünk el – fogalmazott. Dr. Jane ezért indította el 1991-ben a Roots & Shoots mozgalmat, melynek már a világ több országában vannak csoportjai, Magyarországon összesen 14.

 

IMG_1993.jpg

 

Dr. Jane Goodall plenáris előadását követően dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora példákkal mutatta be a környezetünk folyamatosan romló állapotát. Kiemelte, hogy az Egyetem teljes mellszélességben kiáll a fenttarthatóság mellett és mindent megtesz, hogy a fiatalokat is helyes gondolkodásra tanítsa. Az előadások után dr. Jane Goodall-t az Egyetem díszdoktorává avatták. Majd vetített képeken mutatták be a Trash Art pályázat legjobb alkotásait (200 pályamű, 30 alkotótól). A Pannon Egyetem támogatva dr. Jane munkáját örökbe fogadta Kabi-t, a kis csimpánzt, majd a Jane Goodall Intézettel hosszútávú együttműködést kötött az intézmény.

A találkozó zárásaként bemutatkozott a Jane Goodall Intézet, valamint bemutatkozott néhány Roots & Shoots (Rügyek és gyökerek) magyarországi csoport, bemutatva a munkájukat.

 

IMG_1843.jpg

 

A program végeztével a Csányos fiatalokat kérdeztük meg, hogy tetszett nekik a rendezvény, van-e olyan jó példa, amit hazahoznának a saját közösségükbe is.

- Jó hangulata volt az egész rendezvénynek. Sok informatív dolgot hallgathattunk meg, és a jövőre tekintettel fontos változásokat tud ez a közösség adni, célt adni a fiataloknak, amely lelkesedés talán rávetül majd az idősebb generációkra is. Fontos üzenete ennek a napnak, hogy figyeljünk jobban oda a hétköznapi dolgainkra, mit miért teszünk a környezetünkben. Ha mindenki a saját maga dolgaira oda tud figyelni, akkor szerintem komoly előrelépést tudunk a társadalomban is elérni a fenntarthatóság felé- mondta Némethy Barna, diák.

A programon résztvevő diákok - ZSZC Csány László Technikum: Varga Győző, Tánczos Domonkos, Némethy Barna, Jandó Réka Imola 

Kísérő tanár: Jánky Szilvia

 

További médiamegjelenések: 

Egerszegi Hírek - egerszegihirek.hu

GALÉRIA