Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ
Honvédelmi referenseknek tartottak képzést 
 
 
Honvédelmi referens képzésnek adott otthont április 25-én Kampuszunk. Az Infocentrum Nagytermében Zala Vármegye településeiről érkeztek meghívottak, akik a honvédelmi igazgatás felépítésével, feladatrendszerével és a hadkiegészítés kérdéskörével ismerkedhettek meg.
 
 
IMG_6020_copy.png
 
 
A program "roadshow" szerűen megy végig az ország vármegyéin, melynek ötödik állomása volt Zalaegerszeg. A jogszabályi előírás értelmében a 200 főt meghaladó lakosságszámú településeken a polgármesterek munkáját honvédelmi referensek segítik, mely személyek képzését folyamatosan végzik a Vármegyei Védelmi Bizottságok munkatársai – mondta köszöntőjében dr. Sifter Rózsa, a Zala Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke. Hozzátette, a magyar haderő reformja zajlik hazánkban. 2022 decemberében kijelölték a honvédelmi referenseket az érintett települések, akik a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló 2021. évi XCIII. törvény alapján az ezzel kapcsolatos feladatokat fogják majd ellátni, vagyis közreműködnek a Helyi Védelmi Bizottságok adatgyűjtésében, a védekezési feladatokban és az ezzel összefüggő szervezési munkában.
 
 
IMG_6048.JPG
 
 
Zalában 181 település köteles honvédelmi referenst alkalmazni. Kiképzésük a tavalyi, internetes felkészítő után most a személyes jelenlétet igénylő komplex programmal folytatódott. A képzés egyik előadója dr. Varga Attila ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Igazgatási Főosztályának vezetője volt, aki a referensek gyakorlati munkájáról és szerepéről tartott előadást.
 
A résztvevők a referensi tudnivalókat egy kiadvány formájában is kézbe vehették.