Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Uzsonna Kommandó 2023 - Díjátadó rendezvény a Zalaegerszegi Egyetemi Központban

 

Az Uzsonna Kommandó fenntarthatósági kompetenciafejlesztő program ünnepélyes díjátadóját tartották csütörtökön délután Kampuszunkon, az Innovációs és Tudásközpont földszinti előadójában.

Az Uzsonna Kommandó program 2022-ben hagyományteremtő céllal indult, idén már második alkalommal került megrendezésre. 2023-ban már a Zsák-Len Manufaktúra Kft. és a Zöld TűzMadár Érték – és Természetvédő Egyesület közös szervezésében valósult meg.  Stratégiai partnerként működött közre a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ, valamint pályaorientációs programként fogadta be a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Technikuma.

A program célcsoportja álltalános iskolák osztályai, közösségei voltak. A cél pedig a tudatos fogyasztói magatartás népszerűsítése, az érték- és természettudatos attitűdök kialakulásának segítése, elmélyítése, továbbá az élményszerű fenntarthatósági érzékenyítés és a közösségépítés volt.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Vörös Anikó, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára, Kásler Tünde, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ köznevelési osztályvezetője és Csiszár Zsoltné, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Technikum szakmai igazgatóhelyettese.

 

IMG_1944.jpg

 

A rendezvényen dr. Palányi Ildikó, a Zalaegerszegi Egyetemi Központ mb. főigazgatója köszöntötte a jelenlévőket.

„Egyetemi Központunk egy Zöld Kampusz, és mi az elmúlt években nagyon sokat tettünk azért, hogy a felelős magatartásra tanítsuk hallgatóinkat. Fontos, hogy fiatal korban elkezdődjön a szemléletformálás, amit ez a program is képvisel - fogalmazott dr. Palányi Ildikó.

A program ötletgazdája Tornyos Ágnes, a Zsák-Len Manufaktúra Kft. tulajdonosa, a Zöld TűzMadár Egyesület elnöke, aki köszöntötte a fiatalokat és kísérőiket, majd egy prezentáción keresztül mutatta be és értékelte a 2023-as rendezvénysorozatot. 

„A fenntarthatósággal mindenkinek feladata van. És mindenkinek annyi feladata van, amellyel a legnagyobb hatást tudja elérni. Jómagam és az egyesület tagjai a téma kapcsán a prevencióban hiszünk. Az oktatás preventív erejében, a preventív cselekedetekben. A tudatos fogyasztói magatartást, a mértékletességet hirdetjük” – fogalmazott értékelőjében Tornyos Ágnes.

A gyerekekkel olyan ételeket készítettek, melyet szívesen fogyasztanak és biztonsággal szállíthatók szendvics-borítékban, mellőzve az egyszerhasználatos csomagolóeszközöket. Az alkotásokról készült képek szimpátiaszavazásra kerültek, amely eredményeként az első 3 helyezett alkotóközösség a ZSZC  Báthory István Technikum oktatási kabinetjében titkos ételkóstolók részére is elkészítették alkotásaikat.

A program sikeres volt, hiszen a számok magukért beszélnek: 119 nap, 6 iskola, 8 alkotói közösség, 131 gyermek, 16 elkészített étel.

 

IMG_2119_copy_copy.jpg

 

Az Uzsonna Kommandó fenntarthatósági érzékenyítő program zárásaként elismeréseket adtak át és a legjobb három közösséget is díjazták. A díjakat és az okleveleket dr. Palányi Ildikó mb. főigazgató asszony, Tornyos Ágnes programkoordinátor, dr. Kovács Orsolya és Leimeiszter Anita a Zöld TűzMadár Egyesület tagjai adták át.

A program során kiváló eredményt ért el a Bagodi Fekete István Általános iskola, KisFakanalak és az Aranyos Kukták formációja. Szintén kiváló eredményt ért el a Zalaegerszegi Dózsa György Magyar – Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kisinasok formációja, a Béke Ligeti Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Szakiskola és EGYMI Szivárvány Csoport.

 

IMG_2156_copy.jpg

 

A végső sorrendet a szimpátiaszavazás eredménye határozta meg, amely alapján az első helyen a Teskándi Csukás István Általános Iskola, Kajla Kalandor csoportja, a második helyen a Zalaegerszegi Öveges József Általános Iskola, KisInas szakköre végzett. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a a Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola, 3 Séf 6 Angyal csapata állhatott fel.