Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

A pályaválaasztás komoly döntés akkor is, ha mai világunkban gyakori az elsőként tanult szakterület szándékos vagy kényszerű módosítása, a keresőtevékenység többszöri újragondolása, mert nem tudhatjuk, hogy életünk során milyen új lehetőségekkel, kihívásokkal találkozunk, hogyan alakul a munkaerőpiac stb. Viszont minden választás esetében vannak szempontok, melyeket végig kell gondolnunk, mielőtt meghozzuk döntésünket, hiszen a választott szakterület ismereteinek elsajátítása érdeklődést, elszántságot, erőfeszítéseket és esetleg komoly anyagi áldozatokat igényel. Feszülhet bizonyos ellentét aközött, hogy két nagyon fontos szempontot egyeztessünk: szeretnénk jól keresni és jól érezni magunkat abban a tevékenységben, ami a megélhetésünket biztosítja. Ez utóbbi már az ókorban is világos volt, Konfuciusz az i.e. V. században így fogalmazta meg: "Válassz olyan munkát, amit szeretsz és egy napot sem kell dolgoznod az életedben!".

Mivel a helyes pályaválasztáshoz kiindulópontja az alapos önismeret, számos online forrás támogatja ma már a pályaválasztás megkönnyítését. Érdemes ezeket látogatni, olvasni a szakismertetőket, pályaválasztási és motivációs teszteket kitölteni. Továbbtanulást fontolgatóknak megkerülhetetlen a Felvi.hu portál, hiszen a hivatalos felvételi tájékoztató mellett itt megismerhető a pontszámítás módja (kalkulátor is elérhető),  szakleírások olvashatók, az elektronikus felvételi jelentkezést ezen a portálon beadni.

Szakjaink ismertetői a Felvi.hu-n:

A következőket mindenképp érdemes véggigondolni a választás előtt:

palyavalasztasMotivációk, vágyak, életcélok, avagy mit szeretnénk csinálni és elérni?
Választásainkat igényeink, motivációink, vágyaink határozzák meg, melyeket szinkronba kell hozni lehetőségeinkkel, képességeinkkel a helyes pályaválasztáshoz. A nem megfelelő pályaválasztásnak súlyos következményei lehetnek: tanulmányi kudarcok, iskolaelhagyás, az önértékelés sérülése. Az elhagyott pálya egyúttal elfecsérelt idő és kidobott pénz is, ha nem segített tovább bennünket életutunkon. A gazdasági képzettségekben az a jó, hogy egy széles alapot teremtenek a személyes hatékonysághoz és mobilitáshoz, így a tudásanyag, a megszerzett készségek és új képességek akkor is konvertálhatóak, ha nem közvetlenül a szakterületen fogunk dolgozni.

Reális képünk van a választandó szakterület tartalmáról?
Ez nagyon fontos, mivel sokan teljesen mást képzelnek egyes szakmákról, mint amit annak gyakorló szakemberei végeznek. A legtöbb területen belül vannak részterületek, ahol a tevékenységek más tartalommal és munkafeltételek mellett zajlanak. Sokaknak nem nyílik lehetőségük a pályaválasztás előtt a szakterületbe "belekóstolni", szülők vagy ismerősök tapasztalatain, elbeszélésein keresztül rálátni. Ezt próbálják pótolni a pályaválasztási kisfilmek és az oktatási intézmények nyílt napjai, melyek révén némi bepillantást nyerhetnek az érdeklődők.

Képességeinket valóban ismerjük és tudunk áldozatokat hozni a jövőnkért?
Lehetőségeink egyik legnagyobb korlátja, hogy mire vagyunk képesek. Sokan nem akarják "megfizetni" életcéljaik árát: folyamatosan képességeik alatt teljesítenek, a könnyebbnek tűnő utat választva. Többnyire ez a helyzet: több van bennünk, mint amit kihozunk magunkból. A felvételhez viszont össze kell gyűjteni a szükséges pontszámot, majd a bejutás után folyamatosan megfelelő színvonalon teljesíteni.

Anyagi lehetőségeink - hogyan finanszírozhatóak a tanulmányok?
A diploma megszerzése - még az állami finanszírozású képzésen is - jelentős költségekkel jár: térítések, hozzájárulások, szállás, utazás, életviteli kiadások stb. Ha valaki komolyan veszi tanulmányait és eredményeket akar felmutatni, nem sűrűn ér rá a szorgalmi- vagy vizsgaidőszakban pusz pénzt biztosító munkákat végezni. Így - ha nem a munka melletti, költségtérítéses képzést választja - feltétlenül a család támogatására és/vagy diákhitelre szorul. Ez utóbbit azonban - bármilyen kedvezményes kamatozású - vissza is kell fizetni! Érdemes lehet duális képzésbe bekacsolódni, mely a több gyakorlati tapasztalat mellett vállalati ösztöndíjat és esetleges további juttatásokat is nyújt...

A képzettség elismertsége - a munkaerőpiac ítélete = diplomaérték
Korántsem utolsó szempont, hogy mire értékeli végzettségünket, kitartó tanulmányi munkával, nem épp olcsón megszerzett diplománkat a munkaerőpiac? Hogy valóban "nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk" , az itt dől el: egyes diplomák mögött a munkáltatók értéket látnak, egyes papírok birtokosait pedig már a felvételi elbeszélgetésre sem igen hívják be...

 

Elismert képzőhelyen, jó tanulmányi eredménnyel teljesített képzettség birtokában, használható nyelvtudással és értékes gyakorlóhelyi tapasztalatokkal felvértezve nem kell félnünk.

merlegelj es donts okosan


[Utolsó módosítás: 2020.09.04.]