Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Goodbye (Pixabay, Kate Cox fotója)A www.konyvtar.zek.uni-pannon.hu címről egyhónapos előkészület után honlapunk 2022.07.08-án elköltözött - ettől kezdve korábbi és újabb tartalmainkat itt, a Zalaegerszegi Egyetemi Központ honlapján olvashatják a "Hallgatóknak" főmenüpont "Könyvtár" menüpontja alatt. A váltást indokolta, hogy a 2011 óta használt - és kezdetekor a Zalaszám munkatársai által beüzemelt - CMS Made Simple nyílt forrású tartalommenedzselő keretszoftver általunk alkalmazott verziója nem volt elég korszerű, biztonsági hiányosságai is akadtak és a legfrissebb verzióra frissítés problémákba ütközött.

A portálmotor leváltását már egyébként is fontolgattuk - a könnyebb menedzselhetőség, karbantartás érdekében nem egy új, önálló webhely kialakítása mellett döntöttünk, hanem az egerszegi kampusz többi egységét reprezentáló jelenlegi, Joomla típusú webes tartalomkezelőbe költöztünk be. A Joomla jelenleg a 2-3. helyen áll a világ legnépszerűbb webes tartalomkezelő rendszerei között (a legelterjedtebb a WordPress, amelyre napjainkban a webportálok nagyobb része épül).

Bízunk benne, hogy a könyvtárhasználók - köztük elsősorban természtesen a hallgatók - itt, a Zalaegerszegi Egyetemi Központ webhelyén a korábbinál könnyebben és esztétikusabb tálalásban használhatják a könyvtárral összefüggő információkat. Ebben jelentős szerepe van a ZEK Informatikai Csoport munkatársainak, akiktől rengeteg segítséget kaptunk az új oldalak kialakításához. Régi webcímünk automatikusan átirányít az új nyitóoldalra, hogy felhasználóink továbbra is könnyen ránk találjanak. Egyúttal köszönjük mindazoknak, akik régi a webhelyünket látogatták - 2012 januárjától 2022.07.08-ig 94.596 felhasználót és 289.570 oldalmegtekintést regisztrált a Google Analytics. Webforgalmunk legerősebb éve 2017 volt, ekkor a 17.030 felhasználó 46.175 megtekintést produkált. Reméljük, hasznos információkkal szolgáltunk és segítségére lehettünk látogatóinknak... Bízunk benne, hogy ugyanezt az új honlapunk révén is sikerül elérnünk!

A régi honlaptól búcsúzóul egy nyitóoldali részlet:

A könyvtár 2022.07.08-ig használt honlapjának nyitóoldala

Akit érdekel a rég(ebb)i honlapok megjelenése, annak figyelmébe ajánljuk az Internet Archive Wayback Machine nevű szolgáltatását. Az Internet Archive egy nonoprofit szervezet, mely az internetes tartalmak archiválását tűzte ki célul és 1996 óta végzi tevékenységét - ebben az évben hoztuk létre első honlapunkat. Azóta 625 milliárd honlapot mentett el és tett ingyenesen megtekinthetővé - számos webhelyről több, különböző időpontban történt mentés is hozzáférhető, pl. könyvtárunk honlapjáról a Wayback Machine először 1999.02.24-én készített mentést. Természetesen nem várható el, hogy a régi weblapmentések még ma is ugyanúgy működjenek vagy megjelenítésük teljesen hibátlan legyen, de egy "webtörténeti túrához" kiválóan megfelelnek.

Nem tudjuk megállni, hogy ne említsünk meg egyéb könyvtári vonatkozást: az Internet Archive kezdeményezése az Open Library is...