Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

2023 07 25 F.D.C. Willard1975-öt írunk. Jack H. Hetherington, a Michigan State University fizikaprofesszora éppen befejezte a hélium-3 izotóppal kapcsolatos megfigyeléseinek leírását és publikálni készül az eredményeit. Ám mielőtt beadná az anyagát, felkéri egy kollégáját szakmai lektornak, hogy biztosan rendben van-e a tanulmánya. Mint kiderült, az anyaggal szakmai szempontból semmi gond, sőt, igen hasznos információkat tartalmaz, viszont mégis van vele egy hatalmas probléma... Hetherington az egész szövegben többes számot használt, hiába volt egyedüli szerzője az írásnak, az összes "én" helyén "mi" szerepelt.

Ez azért volt hatalmas probléma, mivel a tudományos folyóirat (Physical Review Letters), amibe publikálni készült, konkrét szabályba foglalta, hogy csak abban az esetben elfogadható a többes szám használata, ha a cikknek legalább 2 szerzője van. Manapság ugyan ez nem lenne akkora probléma, mivel pár kattintás után ki lehetne cserélni a problémás részeket, viszont 1975-ben ez hatalmas erőfeszítés lett volna, főleg, hogy az egész anyag már le volt gépelve.

Miután aludt egyet a problémára Hetherington úgy döntött csak megkéri a titkárnőjét, hogy cserélje le a mű címoldalát egy olyan verzióra amin a család sziámi macskájának a neve, Chester is szerepel. Chester, egy Willard nevezetű öreg kóbor macska fiaként az "F. D. C. Willard" írói álnevet kapta, ami kibontva annyit tesz: Felis Domesticus Chester Willard (Felis Domesticus a házimacska latin megfelelője). Ahogy az ezen a linken is látható, az írás végül sikeresen megjelent, sőt Hetherington még legalább három másik írásához is felkérte szőrös kollégáját társszerzőnek. (Pár különkiadás is létrejött, melyet mindkét szerző "aláírt") Állítólag a fizikusoknak annyira megtetszett a poén, hogy ha Hetherington éppen nem volt elérhető telefonon, a társszerzőt kérték a kagylóhoz, azaz Chestert. 

Bár a kandúr 1982-ben elpusztult, emlékét mindmáig őrzi a közösség és gyakran megemlíti lábjegyzetekben is, megköszönve a hasznos hozzájárulását a témához. Megkockáztatom, hogy ő az egyetlen cica Google Scholar profillal és 104-es idézettséggel. 

 

2023 07 25 F.D.C. Willard alairas

 

Források:

Boddy, Jessica: A cat co-authored an influential physics paper. - science.org, 2016

Crew, Bec: In 1975, a Cat Co-Authored a Peer-Reviewed Physics Paper. - sciencealert.com, 2016