Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Szakmai konferencia az E-sport témakörében

Szakmai konferencia az E-sport témakörében

Szerdán vette kezdetét az I. PE-ZEK E-sport Szakmai Napok elnevezésű program, melyet első alkalommal rendeztek meg a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában. A Bella Dániel és Jóna István ötletéből létrejött konferencia az E-sport köré épült sztereotípiákat volt hivatott ledönteni, bemutatva az elektronikus sport előnyeit és hátrányait,  megmutatva mitől okozhat függőséget, vagy miként lehet az élsportban, vagy akár a munkavégzésben is előnyös a videójátékozás.

A megnyitón dr. Németh István, a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ főigazgatója köszöntötte a vendégeket. Beszédében rávilágított arra, hogy egy modernkori evolúciós fejlődésen megyünk keresztül, hiszen a virtuális világ a modern eszközökön keresztül olyan lehetőségeket kínál, melyek határait még nem ismerjük.

A rendezvény résztvevőit Vigh László országgyűlés képviselő, miniszteri biztos is köszöntötte, aki elmondta, hogy még egy régebbi világ képviselője, de a technológiai fejlődés és az okos eszközök adta lehetőségek már a mindennapok szerves részévé váltak. Gecse Péter, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város alpolgármestere kiemelte, hogy fontosak az ehhez hasonló konferenciák, mert ezáltal mindenki tiszta képet kap az elektronikus eszközök használatáról. Németh Gábor, a Zalaegerszegi Egyetemisták Egyesületének elnöke, aki a szervezésből is kivette a részét, a közösségépítésről és a kapcsolatépítésről szólt. Biró Balázs, a HUNESZ elnöke örömét fejezte ki, hogy a Pannon Egyetem ilyen nagyívű tanácskozásnak és konferenciának teret ad.

IMG_0745.JPG

 

A köszöntőket követően előadásokat hallgathattak az érdeklődők. Kis Balázs, a HUNESZ alelnöke az E-sport válogatottról beszélt, melyből kiderült, hogy fiataljaink több, nagy sikert is elértek világversenyeken. Halmos Máté, az E-sport Szombathely egyesület vezetője azt az építkezési folyamatot mutatta be, ami a tervezéstől, a klub építésen keresztül a válogatott sportolókig tartó időszakot öleli fel, azok kihívásaival, közösségépítő szerepével.

Szekeres Diána, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem egyetemi docensének előadása a jog nyelvén íródott, de a sportjogról, az E-sport gyermek- és ifjúságvédelmi kérdéseiről is hasznos információkat tudhattunk meg. "A játékalapú munkavégzés a munkaalapú társadalomban" címmel Joós Attila, a Webmark Kft. ügyvezetője a "gamefikation"-ról és az informatikus szakmára is jellemző kiégés megelőzéséről is beszélt.

Pöltl Ákos, digitális önvédelmi szakember a mentális egészség és a háttérben működő profitmaximalizáló gazdasági modell gyilkos párosáról beszélt, felvázolva mi okozza a függőséget és milyen megoldások vannak ennek megelőzésére. 

 

IMG_9642.jpg

 

A kerekasztal beszélgetés keretében forradalmi ötletek is elhangzottak az E-sport pszichológiájával kapcsolatban, például hogyan lehet megtalálni az egyensúlyt a monitor előtt töltött idő és a mozgás között, illetve a család, a szülők miként követhetik, támogathatják gyermekeik E-sportos ambícióit.

Zárásként a smart trainerek világába kalauzolt minket Várhegyi Attila, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem tanársegédje.

 

További médiamegjelenések: 

Zalai Hírlap - zaol.hu

Zalaegerszegi Televízió

GALÉRIA