Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Három élménydús nap Zalaegerszegen a YOUTH CAMP táborban

Három élménydús nap Zalaegerszegen a YOUTH CAMP táborban

 

Rengeteg látnivaló, élmény, tudásanyag és közösségi program, így lehetne összefoglalni a június 10-12 között rendezett YOUTH CAMP ZALAEGERSZEG -Duális tábort, melyet a Zalaegerszegi Gazdasági, Informatikai, Műszaki Képzésekért Alapítvány, mint a MURA-ZALA Youth Community projekt partnere, a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezettel (MMISZ) és Lendva Községgel közösen valósított meg a szlovén-magyar Interreg program támogatásából.

 

IMG_0511.jpg

Fotó: Jóna István

 

A tábor fő helyszíne a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ Kampusza volt, ahol a 46 fiatal közül több mint harmincan Kollégiumunk vendégszeretetét élvezhették. A fiatalok találkozhattak a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ vezetőivel, oktatóival és játékos formában ismerkedhettek meg a képzési területekkel. Mint kiderült a jelentkezők közül sokan a zalaegerszegi képzésekre adták be jelentkezésüket.

A Tourinform Iroda közreműködésével a vármegyeszékhely nevezetes helyeit és érdekességeit ismerhették meg a résztvevők. Sajnos a hétfői napon az időjárás nem kedvezett a kültéri eseményeknek, így ezt a programot házon belül kellett megoldani. A fiatalok élvezettel vettek részt a játékos feladatokban és a legügyesebbek Zalaegerszeg feliratú karkötőt is hazavihettek a program végén. Az első nap az egyetemisták közkedvelt szórakozóhelyén a Legend’s Pub-ban zárult, ahol előbb egy rövid kvízjátékot vezényeltek le a szervezők, majd a szabadprogram során kedvükre dartsozhattak, billiárdozhattak és csocsózhattak a fiatalok.

 IMG_0498.jpg

 Fotó: Jóna István

 

A keddi napon reggeli tornával köszöntöttük a felkelő napot, ami nagyon nehezen akart előbukkanni a felhők mögül, de legalább nem esett az eső. A délelőtt a fenntarthatóságról szólt. Zöld Kampusz révén bemutattuk a táborozóknak egy rövid Tanösvény Séta során az elmúlt időszak környezettudatos fejlesztéseit. A Pannon Egyetem veszprémi munkatársai fenntarthatósági kalandtúrával mutatták be a téma számtalan szegmensét. Az Innovációs és Tudásközpont földszintjén kialakított hat állomásos programban a biodiverzitás, az élelmiszerfelhasználás, az energiahasznosítás, a környezetvédelem és a tudatos gondolkodást segítő játékos feladatokat kellet megoldaniuk a csapatoknak.

A délutánra a nap is kisütött és kellemes időben csodálhattuk meg a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházat, benne az ikonikus jelképpé vált jurtát. Két mesterségbemutatón  is részt vettek a fiatalok, ahol a szálasanyag felhasználással, valamint a kerámia készítéssel ismerkedhettek. A napot táncházzal zártuk, ahol a Zala Táncegyüttes táncosai moldvai és zalai tánclépésekkel, körtáncokkal és a csárdás rejtelmeivel ismertették meg a lelkes táborozókat.

  IMG_0887.jpg

Fotó: Jóna István

 

A zárónapon, a reggelit követően a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán indították a táborozók a napot, ahol egy előadáson keresztül ismerkedhettek meg a fiatalok az egyedülálló járműipari tesztpályával, és az azt körülvevő csúcstechnológiás környezettel. Ezt követően egy szakmai előadás következett „Digitális önvédelem” címmel, ami az internet veszélyeire hívta fel a résztvevők figyelmét. Majd a buszra felszállva testközelből is láthattuk a több milliárdos fejlesztés eredményeit.

Az ebéd előtt a magyar bajnok és kupagyőztes ZTE FC otthonába, a ZTE Arénába látogatott csapatunk, ahol a több mint százéves klub történelmével ismerkedhettünk meg egy kiállítás segítségével, majd bemehettünk a hazai öltözőbe, a VIP terembe, a sajtószobába, a lelátóra és a kispadokra is leülhettünk.

 

IMG_6527.jpg

 Fotó: Gaál Eszter

 

A tábort az Alsóerdei Sport- és Élményparkban zártuk, ahol négy csoportban sportvetélkedők, hófánkozás és gokartozás várt a fiatalokra. A program végén élményekkel gazdagodva köszöntek el egymástól a középiskolás diákok, akik között reményeink szerint hosszan tartó barátságok is szövődtek.

Szeptemberben a projekt keretében Szlovéniában újra találkozhatnak a szlovén és a magyar középiskolások.


A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozza a Szlovénia-Magyarország Interreg program keretében.

 

További médiamegjelenések: 

Zalai Hírlap - zaol.hu

Egerszegi Hírek - egerszegihirek.hu

Zalaegerszegi Televízió

Interreg honlap

GALÉRIA