Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Hallgatónknak szurkolhatunk a 2024-es WorldSkills versenyen

Hallgatónknak szurkolhatunk a 2024-es WorldSkills versenyen

 

Mrakovics Olivér, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar gazdaságinformatikus alapszakos hallgatója képviseli hazánkat a 2024-es WorldSkills versenyen webfejlesztő kategóriában. Kérdeztük tanulmányairól, a versenyről, és tippeket is adott, mi tesz valakit jó webfejlesztővé.

 

52847416585_9e5e21d176_k.jpg

 

A középiskolában már eldöntötted, hogy ebbe az irányba tanulnál tovább?

– A zalaegerszegi Ganz Ábrahám Technikumba jártam informatika szakra, de mire a középiskolába kerültem, már nem sok újat tudtak mondani, mert 9-10 éves koromban már több mindent kipróbáltam, például 3D-s animációval is foglalkoztam, és nagyjából 12 éves voltam, amikor a barátaimmal Minecraft szervert csináltunk, és nem volt olyan plugin, ami az igényeinket kielégítette volna, ezért csináltam egy sajátot Javában. Nem értettem belőle semmit, mert az alapok nem voltak meg, de lassan ezekbe is belerázódtam.

– Amikor a továbbtanulás jött szóba, több egyetem nyílt napjára elmentem, de egyik sem fogott meg annyira, mint a Pannon Egyetem zalaegerszegi zöld kampusza, így ide jelentkeztem gazdaságinformatikus szakra. Egy félévet megcsináltam, majd a versenyfelkészülés miatt passziváltatnom kellett.

Te képviseled hazánkat szeptemberben a lyoni WorldSkills világbajnokságon, hogyan jutottál el idáig?

– Tizenegyedikes voltam, amikor először hallottam erről a versenyről az osztályfőnökömtől. A EuroSkills válogatóversenyekkel párhuzamosan van egy junior verseny, ami középiskolásoknak szól. Eredetileg erre akartam jelentkezni, de valahogyan a „nagyfiúk” versenyére sikerült, és harmadik lettem 17 évesen úgy, hogy 25-26 évesek és egyetemisták ellen küzdöttem. Egy világbajnok ezüstérmes és egy Európa-bajnok aranyérmes ellen vesztettem, szóval annyira nem volt ciki a végeredmény, úgy éreztem, hogy érdemes lehet ezzel foglalkozni. Ekkor kezdtem el készülni a jövő évi válogatóra, hiszen már ismertem a verseny menetét. Ez a verseny 2023. április 24-26-án volt a SzakmaSztár fesztiválon, amit egész nagy fölénnyel tudtam megnyerni. A verseny után két nappal már keresett a felkészítő tanárom, Sisák Zoltán, hogy kezdjük el a felkészülést a világbajnokságra. Szóval nagyjából pont egy éve tart ez a felkészülés, de a 2025-ös EuroSkillsnek is most volt a válogatója, amit szintén sikerült megnyernem.

 52863233975_31ca8d81c2_k.jpg

 

Milyen feladatokat kell elvégezned a verseny során?

– A válogató három fordulóból áll, az első egy online előszűrő több száz jelentkezőből, aztán az egynapos középdöntő következik, majd a kétnapos SzakmaSztár Fesztivál, ami már hasonló a WorldSkills Fesztiválhoz, csak kicsit egyszerűbb modulokkal.

Hányan vagytok egy versenyen?

– Most rekordmennyiségű, közel 40 ország jelentkezett 1-1 versenyzővel ebben a szakmában.

Hogyan készülsz fel a versenyre?

– Több komponensből áll a felkészülés, az előző évek feladatait oldjuk meg, kiértékeljük, és vannak éles projektjeink is. A mentorom és az előző évek versenyzői is segítenek, útmutatásokat adnak.

Hány órát foglalkozol a felkészüléssel naponta?

– Reggel 6-kor kelek, elmegyek futni, és az ebédszünetet kivéve gyakorlatilag az egész napomat kitölti, este 11-ig ezzel foglalkozom.

Milyen reményekkel állsz a szeptemberi verseny elé?

– Úgy érzem, hogy egész jól állunk. A mostani SzakmaSztáron voltak vendégversenyzők, egy brit, egy francia, egy tajvani és egy finn versenyző, és ellenük is, duplán versenyeztem, és amíg ők 46% és 76% közötti eredményeket értek el, én 96%-ot, így azért jó látni, hogy nemzetközi szinten hogyan állunk. Bár az ázsiai versenyzőkkel még nem tudtam összemérni a tudásom, ők lesznek a veszélyesebbek, mert még nem tudom, hogy mire kell számítani.

Mi az, amit ez a verseny ad?

– Segít a stressztűrésben, a gyorsaságban, a zavaró tényezők kizárásában. Különböző helyekre is eljuthatok, a felkészülés során Finnországba, Koreába, és Tajvanra megyünk, ez is egy pozitívum.

Van olyan része a webfejlesztésnek, ami közelebb áll hozzád?

– A frontend fejlesztése, amit a felhasználó kezel, lát, az a része közelebb áll hozzám, a grafikai feladatokkal szívesen foglalkozom.

Mitől lesz valaki jó webfejlesztő?

– Ez egy olyan szakma, ami rohamosan változik, megállás nélkül tanulni kell a legkorszerűbb technológiákat, az arany középutat kell megtalálni abban, hogy folyamatosan dolgozzunk is benne, de a legújabb dolgokat is beépítsük. Mindig jobbnak és jobbnak kell lenni, és arra kell törekedni, hogy a tegnapinál kicsit szebb kódot írjunk, rengeteg tanulást és gyakorlást igénylő munka.

Mik a hosszútávú céljaid?

– Mindenképpen a webfejlesztéssel szeretnék foglalkozni, egy saját vállalkozást is jó lenne elindítani.

Ha valaki ilyen pályán gondolkodik, mit javasolsz, hogyan kezdje el?

– Lassan, az alapokkal, azokat fontos lefektetni, nekem ezek nem voltak meg, sok korai hibát ki tudtam volna küszöbölni. Angolul muszáj megtanulni. A Youtube-ról ingyen meg lehet tanulni, még pénzt sem igényel, így bárki neki tud állni.

 

A WorldSkills Hungary program részeként Magyarország fiatal szakemberei két nemzetközi versenysorozatban, a kétévente megrendezendő WorldSkills és EuroSkills versenyeken mérettetik meg magukat. A szakmák, a szakképzés csúcsát szimbolizáló versenyeken az egyes szakmák hazai válogatóversenyén legkiválóbb eredményt elérő versenyző képviselheti az országot. A versenyek rendezésének jogát évről évre más ország nyeri el, így minden év új izgalmakat tartogat. A versenyeken a különböző szakmák legújabb, minőségi és korszerű elvárásainak kell megfelelni minden versenyzőnek, aki fel akar állni a dobogó legfelső fokára. A nemzetközi versenyek nem csak szakmai elismerést és sikert hozhatnak, hanem egy életre szóló élményt és is nyújtanak - írja a worldskillshungary.hu

 

A fotók a 2023-as WorldSkills versenyen készültek. Forrás: Mrakovics Olivér
Interjú: Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar