Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Adventi kirándulás - Stájerország szívében jártunk

Adventi kirándulás - Stájerország szívében jártunk

Az idei Adventi időszakban sem maradtunk kirándulás nélkül. Az úticélunk ez alkalommal az ausztriai Mariazell volt, melyet úgy is neveznek, hogy „Egy ékszerdoboz Stájerország szívében”.

 advent.jpg

Fotó: Jóna István

A kiránduláson hallgatóinkon kívül oktatóink, családtagok és külsős meghívottak is részt vettek. Az időjárás nem volt kegyes az utazókhoz, hiszen szinte egész nap megállás nélkül eset az eső. Az első megálló Gloggintz-ben volt, ahol a híres svájci csokoládégyár, a Lindt ausztriai üzemének mintaboltját látogathattuk meg. A trüffeljeiről és táblás édességeiről híres cég boltjában rengeteg féle csokoládé tárult elénk és a vásárlás mellett néhány fajtából kóstolhattunk is. Ezután Mariazell felé vettük az irányt. Az út során az Alpok hamisítatlan téli tájképe ejtette ámulatba az utazókat. A borongós, esős időjárás ellenére volt lehetőségünk bepillantani a Stájerország és Alsó-Ausztria határán fekvő kisváros mindennapjaiba is. 

Mariazell Közép-Európa egyik legjelentősebb Mária-kegyhelye, évszázadok óta keresik fel a zarándokok a csodatévő Szűzanya segítségében bízva. A Bazilika őrtoronyként magaslik a város főterén, hogy útba igazítsa az utazókat. Csodás élmény volt a gótika és a barokk kor jegyeit őrző templomot megtekinteni. A kegytemplom után a Pirker/Kerner család mézeskalács manufakturáját tekinthettük meg, melynek alapítása 1800-ra tehető. Az édességkészítő műhelybe belépve egyből elvarázsolt bennünket a friss mézeskalács illata. A nem is olyan rövid ismeretterjesztő séta során betekinthettünk a mézeskalácskészítés minden fázisába. A végeredményt a mintaboltban tekinthettük meg és persze mindenki vásárolhatott is az édességekből.

A városban működik a híres Arzberger Likőrüzem, ahol 33 fajta gyógynövényből állítják elő a gyógyító nedűt. Lehetőségünk nyílt a gyárlátogatás során betekinteni a likőrgyártás folyamataiba és a végén meg is kóstolhattuk az Arzberger féle likőrt. 

Hálás köszönet a kirándulás szervezőinek Horváth Fanni és Havranek Evelin hallgatóknak, Szabó Péter kommunikációs kollégának, és persze Vass Károlynak, a busz sofőrjének.