Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

A kompetencia megszerzése a kulcsa a tesztmérnök képzésnek

A kompetencia megszerzése a kulcsa a tesztmérnök képzésnek


A "Tájékoztató nap" egyik kiemelt eseménye volt az elsős tesztmérnök hallgatók tájékoztatója. A projekt alapú képzés még nem elterjedt hazánkban, amelynek úttörője kíván lenni a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ.

 

2022_09_05_tajekoztato_nap_23.jpg

 

- Egy országos kísérletnek vagyunk a részesei. Egy teljesen új történet, ahol nem azzal fogjátok írni az akadémiai pályafutásotokat, hogy mennyire tudtok táblák előtt felelni, hanem azzal, hogyan tudtok problémákat megoldani- fogalmazott köszöntőjében dr. Németh István főigazgató. Hozzátette, hogy olyan tudásbázison dolgoznak, amely a fiatalok kezében egy olyan fegyver, amivel a problémákat könnyebben oldhatják meg.


- Mivel ilyen még sosem volt, ezért mi legalább annyira fogunk tőletek tanulni, mint ti tőlünk. Szeretnénk, hogyha ez a kísérletünk jól sikerülne, szeretnénk, hogyha jól éreznétek magatokat, és szeretnénk, hogyha ez a projekt alapú oktatás egy új pályára állítaná a magyar felsőoktatást - mondta dr. Németh István.
A tesztmérnök képzésben a világ egyik legnagyobb tanácsadó cége, a PwC (PricewaterhouseCoopers) lesz a hallgatók és oktatók segítségére. A képzés tematikájáról Stéger Csilla a PwC vezető senior menedzsere beszélt.

 

2022_09_05_tajekoztato_nap_29_copy.jpg

 

- Az iskolarendszerben a legfontosabb a kompetencia. A kompetencia lenne a tanulásnak az az értelmes végterméke, amiért érdemes iskolába járni. Ha jól sikerül az oktatás, akkor a végén rendelkeztek majd egy olyan kompetenciával, ami a XXI. század munkaerő igényeinek megfelel- kezdte tájékoztatóját Stéger Csilla.
- Gondolkodom, megtervezem, megcsinálom, és reflektálok arra, hogy sikerült. Ezután megint tervezek egy akciót, végrehajtom és gondolkodok rajta miket kell csinálnom, értéket kell teremtenem, felelősséget kell vállalnom és konfliktusokat kell megoldanom. Erről szól a XXI. század. Ha jó kompetenciákkal rendelkeztek, akkor kincsei lesztek a vállalatnak. Ez a szűk keresztmetszet a digitális tudásalapú gazdaságban – folytatta.


Egy kérdés is elhangzott a bevezetőben, hogy a cégek milyen munkaerőt keresnek, mik a legfontosabb keresett tulajdonságok egy munkavállaló esetében.
- Problémamegoldás, kritikai gondolkodás, együttműködés, innováció, szociális és érzelmi intelligencia, mert ugye nagyon könnyű egy programmal automatizálni valamit, de egy vállalat szervezetén az automatizációt végigcsinálni és az emberek mindennapi működését megváltoztatni, ahhoz rengeteg szociális érzelmi intelligencia kell, digitális műveltség, programozási és informatikai készségek. Ezek azok, amiket a vállalatok keresnek. Az összeset együtt kell tudni alkalmazni ahhoz, hogy jók legyünk és a munkaerőpiacon megálljuk a helyünket.


A tesztmérnök hallgatók a képzésről egy hallgatói kézikönyvet is kaptak, mely információkat tartalmaz a képzés céljáról, módszertanáról és felépítéséről.