Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

A hagyomány tovább folytatódik -'56-os emlékfutás

1956-os emlékfutás - 33 éve szabadon ünnepelhetünk 

 
Lassan évtizedes hagyomány Kampuszunkon, hogy dr. Bérces Edit világ- és Európa-bajnok ultramaratoni futó, oktató, vezetésével az 1956-os megemlékezések kapcsán emlékfutást szervezünk. Október 25-én 19:56 perckor közel ötvenen, hallgatók, futók, diákok gondolták úgy, hogy együtt járják be futva a Zalaegerszegen található 1956-hoz kapcsolódó emlékhelyeket.
 
1666782864444-3.JPG
 
 
A futás fővédnöke dr. Németh István, a Zalaegerszegi Egyetemi Központ főigazgatója volt. Az indulásnál jelen volt az emlékfutás egyik védnöke, Ostoros Zsuzsanna, aki köszöntötte a futókat:
-'56-ban én másodikos gimnazista voltam, és akkor az maradt meg legjobban az emlékezetemben, hogy az emberek milyen felszabadultak voltak, milyen mosoly volt az arcukon, és tudták ez egy felejthetetlen élmény lesz számukra. Amikor édesapámat letartóztatták, és édesanyám háztartásbeliként ott maradt a testvéremmel, nagyszerű érzés volt megtapasztalni azt a segítséget, odafigyelést és szolidaritást, amit kaptunk. A postaládánkba reggelente 10-20 forintosok voltak bedobva, az akkor nem volt kis pénz, és mint később megtudtuk, édesapámnak a tanítványai dobták be. Ilyen emlékeim vannak nekem '56-ról. Azt szeretném, ha ebben a Covidos, háborús világban legyen ugyanakkora szolidaritás, összetartás, a rászorulókra való ráfigyelés, mint 66 évvel ezelőtt - fogalmazott köszöntőjében Ostoros Zsuzsanna.
 
Az emlékfutás résztvevői a köszöntőt követően sorra látogatták a megyeszékhelyi emlékhelyeket, hogy futásukkal tisztelegjenek a Hősök előtt.