Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

I. Dr. Seregélyes István 24 órás Úszógála

EdZEK24 névvel vesz részt Kampuszunk csapata az I. Dr. Seregélyes István 24 órás Úszógálán

Január 27-én, szombaton délben kezdődik és vasárnap délben zárul az I. Dr. Seregélyes István 24 órás Úszógála,  melyet a Zalaegerszegi Sport- és Tanuszodában rendeznek meg. A Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ csapata 27 fővel, igazi „világválogatottal” nevezett a rendezvényre. Kampuszunk két oktatója Bérces Edit és Szebeny Péter verbuválta az úszócsapatot, melynek keretében oktatók, hallgatók, evangélikus lelkész, diákok, úszók, egykori vízilabdázó, triatlonos hegymászó, Ironmen és birkozó is található. A csapat összetétele életkorban és sportágban is vegyes. Zalaegerszegen kívül érkezik Nagykanizsáról, Martfűről, Nagyatádról, Budapestről, Pakodból, Keszthelyről és a szomszédos Ausztriából, pontosabban Bécsből is úszó. 

uszas_2024.jpg

Fotó: Zalaegerszegi Sport-és Tanuszoda

Néhány gondolat a névadóról, hiszen Seregélyes István volt az első zalaegerszegi úszóedzők egyike, aki országos bajnokokat adott a városnak. Emellett a triatlonosok úszóedzője, és nemzetközi versenybíró is volt. Ami még fontosabb, hogy a Pannon Egyetem jogelődjének számító Pénzügyi és Számviteli Főiskola tanáraként vonult nyugdíjba. A kiváló edző és pedagógus emlékére a szombati megnyitó ünnepség előtt 11:20-kor emléktáblát avatnak az uszoda falán.

Az edZEK24 csapat kapitánya Bérces Edit, aki két kiváló sportembert is kiemelt a csapattagok közül.

Egyikük Ács László a vasutas kanizsai Jolly Joker. Ács László vonattal érkezik Zalaegerszegre Nagykanizsáról az I. Seregélyes István 24 Órás Úszógálára, hogy erősítse a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ csapatát. A  triatlonisák és az ultrafutók körében nem kell bemutatni, hiszen tizennégyszer ért célba Nagyatádon és végzett a korosztályos dobogón a hosszútávú triatlonon az Ironmanen, ahol 3800 méter úszást még 180 km kerékpározás, majd egy maraton, azaz 42,195 km lefutása követ, de futott már 100 kilométert is Horvátországban a 100 km-es világbajnokság nyílt futamában és a Balatont is sokszor átúszta. Előfordult, hogy egy nap alatt kétszer átúszott Révfülöp és Boglár között, majd felpattant biciklijére és hazatekert 70 kilométert Nagykanizsára. Sportmúltját tekintve nem a fent említetteket tartja szóra érdemesnek, hanem a birkózást, melyet két évtizeden át űzött.  Ács Lászlót a jó társaság, a sok úszandó kilométer és a segítés lehetősége ösztönözte a részvételre.

Hegymászó is úszik a 24 órás úszógálán, Rózsavölgyi Hilda, aki Nagyatádról érkezik az úszógálára. A négygyermekes anyuka nem akart tétlenkedni a medence szélén, amikor a kicsiket úszásra járatta. Felnőttként, egyedül tanult meg úszni. Közben gyermekei felnőttek, Hilda azonban nem szakadt el az uszodától. Amióta törzsvendéggé vált, ötször teljesítette a híres nagyatádi Ironman távú triatlont, a Cetrend tagjaként legalább tíz alkalommal úszott 10 kilométert medencében, háromszor átúszta a Balatont, de végigjárta a Kéktúra útvonalát is. Hilda tapaszalt hegymászó, aki a féllábú alpinista, Szendrő Szabolcs társaságához tartozott. Hilda az utóbbi öt évben megmászta az Ararátot, a Toubkalt és a Kilimandzsárót is Szabadidejében fest, nyugdíjba vonulása előtt pedig egészen más területen, logopédusként dolgozott. Zalaegerszegre azért érkezett, hogy erősítse a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ úszócsapatát, az edZEK24-et.  Hilda tapasztalata szerint az úszás az egyik legegészségesebb, kímélő sport, A legtöbb izmot megmozgatja, úgy, hogy közben nem merül ki a test, - vallja. Javítja a légzést, stimulál és megnyugtat- tette hozzá.

Akinek van ideje látogasson ki a Zalaegerszegi Sport- és Tanuszodába és szurkoljon Kampuszunk csapatának.

Hajrá edZEK24! Hajrá PE ZEK!