Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

TDK programok - Orientációs nap és Klub-beszélgetés

TDK PROGRAMOK - Orientációs nap és Klub-beszélgetés
 
 
A Pannon Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsa és a Pannon Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg szervezésében kedden TDK Orientációs nap, szerdán pedig Klub- beszélgetés került megrendezésre az Innovációs és Tudásközpontban.
 
IMG_8666_copy_copy_copy_copy.jpg
 
 
„Ismerkedj meg a tudomány világával!” címmel, Márkus Mónika, a Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg tanársegédje, TDK elnök tartott előadást a tudományos diákköri tevékenységről.
- A tehetség megújuló társadalmi tőkeként van jelen, amely fontos az emberiség, a nemzet előrehaladása szempontjából és fontos erőforrásként van jelen a gazdasági életben. A tehetségek felfedezése és segítése ezért mondhatni egy nemzeti érdek. A feladatunk az, hogy segítsünk mindenkit abban, hogy megtalálja, kimondja, és hasznosítani tudja a tehetségét saját maga, illetve a közösség számára, és valamilyen plusz hozzáadott értéket tudjon létrehozni - hangzott el az előadáson.
Az oktató és a hallgató közös Tudományos Diákköri munkája során kiderül, hogy mire is képes a hallgató. A kiválasztott témában különböző kutatásmódszertani ismeretekre tehet szert. A hallgatók felelőssége abban van, hogy a saját tehetségüket felismerjék és kibontakoztassák. Az oktatóknak pedig támogatni kell a hallgatók szárnybontogatásait. Az előadásban elhangzott, hogy a Zalaegerszegi Egyetemi Központban a tehetséggondozás kiemelt szerepet kap és magas szinten működik. Kampuszunkon a 2020/2021-es tanévben 16 dolgozat jutott el az OTDK-ra, melyek közük hat dolgozat helyezést is elért. Zárásként néhány jó gyakorlat, lehetőség is bemutatásra került a prezentációban.
 
 1666782864426.jpg
 
 
Az októberi TDK programok második napján két egykori hallgatónk beszélt saját tapasztalatairól a TDK-s dolgozatok elkészítésével kapcsolatban.
Elsőként Varga-Lengyeltóti Szilvia tartott prezentációt, aki kiemelte, hogy sokat segítettek kutatásaiban a könyvtár munkatársai is. Megtanulta, hogy milyen fontos a témaválasztás, illetve hogy milyen kutatást választ- mélyinterjú, kérdőív- hiszen nagyon fontos, hogy nem csak a bírálók, hanem a hallgatóság figyelmét is le kell kötnie az elkészült pályaműnek.
 
A második előadás során Becze-Varga Melinda osztotta meg tapasztalatait, aki szintén több kutatással vett már részt Tudományos Diákköri Konferencián. Melinda néhány rezümé kötetet is hozott a résztvevő hallgatóknak. Gólyaként úgy érezte első OTDK versenyén, hogy partnerként kezelik a felsőbb évesek és nem érezte magát alsóbbrendűnek a többiek között. Kiemelte, hogy az új élmények és új impulzusok mellett nagyon sok tapasztalatot szerzett, a felkészülés és a TDK-s kutatásainak bemutatása alkalmával. Az előadások során olyan izgalmas témákkal találkozott, mint a „Boldog csirke-kutatás”, ami újabb inspirációt jelentett számára.
A rendezvényen részt vett a zalaegerszegi Báthory István Technikum két tanulója is, akik tavasszal mindketten részt vettek az Inno-up Duális versenyünkön.
 
A Pannon Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg által szervezett Intézményi Tudományos Diákköri Konferenciára 2022. november 23-án kerül sor.