Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Összhangban a sport és a tanulás - Interjú Dudik Izidor végzett mechatronikai mérnök hallgatónkkal

Összhangban a sport és a tanulás - Interjú Dudik Izidor végzett mechatronikai mérnök hallgatónkkal

2021 11 12 dudik izidor 01

Dudik Izidor volt hallgatónk 2017-ben szerzett diplomát mechatronikai mérnöki alapszakunkon. A tanulás mellett a sport mindig is nagy szerepet játszott az életében. Izidort most a televízió képernyőjén láthatjuk a Ninja Warrior versenyben, mely komoly erőpróba és a versenyzőknek egy gigantikus akadálypályát kell leküzdeniük.

Hogyan lehet egyensúlyban tartani a sportot és a tanulást? Erről kérdeztük Dudik Izidort.

- Először ez mindenkinek nehéz, aki mindkét területen eredményes akar lenni. Az egyensúly gyakran felborul a mai világban a tanulás javára, de gondolni kell a megélhetésre is. De egy jó harcos akkor is harcos, amikor éppen nem edz, mert tudja, hogy amikor eljön az ideje újra edzésbe lendül. Aki a harcos útját választja annak sosnincs vége, csak a kitartás van.

Hány éves korodtól sportolsz rendszeresen és az egyetemi éveid alatt milyen szerepet töltött be a sport az életedben? Hogyan tudtad sikeresen összeegyeztetni az edzéseket és felsőfokú tanulmányaid?

- 7 éves koromban kaptam az első és utolsó ezüst érmemet futóversenyen. Nagyon örültem neki, mert tiszteletre tanított és arra késztetett, hogy jobb legyek. Jöttek a sorversenyek: foci, úszás és kosárlabdával folytattam. A gimnáziumi éveimre a kosarazás maradt meg és az egyetemi éveimben kezdődött a konditermi edzés és a testépítés. Nekem abban az időben a tanuláson keresztül a diploma megszerzése jelentette a jövőbeli, biztos kiugrási lehetőséget. Ez volt az elsődleges cél. A sport pedig az odáig vezető utat segítette. Ekkor jöttem rá, hogy a sportba fektetett kitartásomat és elszántságomat, hogyan ültethetem át a tanulásba. Ettől kezdve magabiztosabb lettem és nem ment a sport a tanulás rovására. Többé nem úgy tekintettem a sportra, mint amit fel kell adni a tanulás, munka és egyéb teendők miatt. A sport olyan biztos pont lett az életemben, ami mindig visszavárt, tele szép és olykor fájdalmas emlékekkel, ahol álmok és vágyak születtek és le kellett győzni újra és újra önmagamat. Előfordul a mérnöki tanulmányok során, hogy stresszes az ember. Ilyenkor egy jó edzés segített túllendülni rajta és utána jobban tudtam koncentrálni a tanulásra. Amikor pedig örömmel mentem edzeni, akkor megállíthatatlannak éreztem magam. A sport pozitív hatását látva hamarosan mások is elkezdtek edzeni és a kollégium konditerme népszerű hellyé vált. Új közösségek alakultak ki és olyan barátokra tettem szert, akikkel az edzésben és a tanulásban is segítettük egymást. A sport többször megmentett, hogy folytathassam és elvégezzem a tanulmányaimat az egyetemen.

Honnan jött az ötlet, hogy egy televíziós versenyben is kipróbáld magad? Mi motivált ebben?2021 11 12 dudik izidor 02

- Volt alkalmam megismerni egy korábbi Ninja Warrior versenyzőt, aki szintén mérnök volt és mellette sportolt, egyből szót értettünk. A beszámolója alapján nagyon ügyes volt és nagy bátorságról tett tanúbizonyságot, amivel nagyon inspirált engem. Szeretek új dolgokat kipróbálni és nyitott vagyok az új kihívásokra és kalandokra. Egy nap megkeresett egy nagyon régi barátom, akivel gyakran edzettünk is együtt és a televíziónál dolgozott. Eszébe jutott, hogy most éppen Magyarországon van és azon belül is Budapesten. Ők éppen castingoltak, mert újraindul a világ legnagyobb sport showműsora. Kérdezte, hogy van- e kedvem kipróbálni magam, mert akkor megadja a számom a kollégájának. Kissé izgatottan mondtam rá igent, mert habár ez egy régi álmom volt, de épp nem éreztem magam a legjobb formában egy ekkora kihívásra. A körülményeim ellenére bíztam magamban és beleadtam mindent. A többi már legenda...

Mik a jövőbeli célkitűzéseid és álmaid akár a mérnöki pályán, akár a sport területén?

- A mérnöki pályát illetően egy csúcs menő vállalat vezetőjeként képzelem el magam a távoli jövőben. Addig is rengeteget tanulok, hogy jó vezetővé váljak. A sport területén már sikerült a szenvedélyemet a szakmámmá alakítanom. Funkcionális edzéssel szeretnék foglalkozni, mert leginkább az illik hozzám és szinte minden sporthoz és mozgáshoz kapcsolható. Szeretném rengeteg ember szolgálatába ajánlani a szaktudásomat. Nagy álmom, hogy úgy gondolhassak majd magamra, hogy nem éltem hiába és a létezésem valakinek mélyen és pozitívan megérintette az életét.

„Mert nem az a legfontosabb, hogy milyen erős a karod, hanem hogy milyen erős a szíved.”

Interjú: Lukács-Gaál Eszter
Fotók: Dudik Izidor/TV2