Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Jubileum 50: Felbecsülhetetlen értéket teremtettek 1971-ben

Jubileum 50: Felbecsülhetetlen értéket teremtettek 1971-ben


A háromnapos jubileumi ünnepségsorozatunk, melynek keretében egyetemünk közgazdászképzésének fél évszázados fennállását ünnepeltük, közel két órás ünnepséggel zárult. Az első blokkban dr. Navracsics Tibor, területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédet, majd Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán polgármester és dr. Palkovics László, a Technológiai és Ipari Minisztérium tárcavezetője méltatta az elmúlt időszakot és az intézményben végzett magas szintű munkát.

 

IMG_9568.jpg

 A kitüntetés átadása (Balról jobbra: dr. Gelencsér András rektor, dr. Németh István főigazgató és dr. Tóth Endre alapító igazgató)


Az ünnepség folytatásában az elmúlt 50 év képeiből, eseményeiből összeállított 25 perces film elevenítette fel a dicső múltat.
A rendezvény második felét dr. Gelencsér András, az Pannon Egyetem rektorának köszöntője nyitotta. Beszédében elmondta, hogy az elmúlt évtizedek alatt lezajlott felsőoktatást érintő reformok, nem gyengítették, hanem megerősítették a zalaegerszegi oktatást.
- A ránk hagyományozott értékes örökséggel jól gazdálkodva, megújult intézményrendszerrel, a nemzetközi rangsorokban is számon tartják a pannon Egyetemet. Megőriztük és erősítettük vidéki intézményeinket, melyekre a családias légkör, közösség, összetartozás, hagyományok ismerete jellemző- fogalmazott a Pannon Egyetem rektora.

Dr. Németh István főigazgató a tudásról beszélt, ami egykor és napjainkban a felsőoktatás alapját jelenti. A kar oktatóinak fontos a hagyományok őrzése, de a jövő kihívásaira a hallgatók érdekében folyamatosan reagálni kell és alakítani a tudásátadást. Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja visszatekintett a megyeszékhelyen 1971-ben indult képzésre, melyben megszerzett diploma ötven év után is megállja helyét a piacon. A zalaegerszegi Kampuszon tervezett fejlesztés igazodik majd a város dinamikus fejlődéséhez és nemzetközi viszonylatban is vonzónak és versenyképesnek számít majd. Dr. Palányi Ildikó dékán személyes élményeiről beszélt. Úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 30 évben rengeteg tehetséges hallgatóval, kiváló oktatókkal, munkatársakkal dolgozott, rengeteg sikert elérve. Kiemelte, hogy az évek során az intézmény neve többször változott, de egy dolog nem, hogy jól képzett, felkészült szakemberek kerültek kibocsátásra az intézményből.

A folytatásban dr. Tóth József nyugalmazott főiskolai tanár köszöntő levelét hallgathatták meg a résztvevők.
- Az 50 éves múlt tiszteletreméltó hagyományt jelent, amelyet az állandó megújulás képességének megőrzésével kell biztosítani. Mindez a hagyomány mit sem érne, ha nem hatna át bennünket annak a szelleme, hogy a múlt értékeinek megőrzésén túl mindenkor törekedni kell a legkorszerűbb megoldások keresésére – fogalmazott levelében dr. Tóth József.

Az ünnepségen az 1971-1981 között igazgatói posztot betöltő dr. Tóth Endre nyugalmazott főiskolai tanár, a Pannon Egyetem Pro Universitas Pannonica nagy ezüst fokozatát vehette át dr. Gelencsér András rektortól és dr. Németh István főigazgatótól. Zárásként az első évfolyamon, 1974-ben végzett Pipis István alumni hallgató emlékezett vissza a kezdetekre, melyek a mai diákság lehetőségeit nézve óriási kihívást jelentettek az akkor 18 éves fiataloknak. A humorral átitatott történetek mosolyt csaltak az emlékező vendégek arcára.