Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Összhangban a sport és a tanulás - Interjú Takács Virág Vivien hallgatónkkal

ÖSSZHANGBAN A SPORT ÉS A TANULÁS 

Interjú Takács Virág Vivien hallgatónkkal

  A 21 éves Takács Virág Vivien Karunk első éves Gazdálkodási és menedzsment alapszakos hallgatója, aki már egy felsőoktatási szakképzésen szerzett oklevél tulajdonosa. Egyetemi tanulmányai mellett kiemelkedő sporteredményekkel büszkélkedhet.
Vivien a karate sportágában jeleskedik. Korábban a zalaegerszegi TORIKI KHKE egyesületének kiemelkedő tagja volt. Az egyesület 2007-ben kezdte meg működését. Néhány év kemény munkával sikerült elérniük, hogy szinte minden megmérettetésen az élmezőnyben végeznek tanítványaik. Az idei évtől azonban már az MTK KARATE Szakosztályán folytatja pályafutását. A Magyar Karate Szakszövetség 2015, 2016 és 2017-ben az egyesület legeredményesebb versenyzőjét Takács Virág Vivient kiemelkedő nemzetközi sikereiért elismerésben részesítette. 2015-ben Vivien nyerte el a legjobb zalai serdülő leány sportolója címet.
  Világ- és Európa bajnokságokon az elmúlt években 5 aranyérmet szerzett. Ezen kívül 6-szoros magyar bajnoknak és a WKF olimpiai szakágban 3-szoros korosztályos magyar bajnoknak is mondhatja magát, 2019-ben pedig 2. helyezést ért el a felnőtt kategóriában. A tavalyi évben sikert sikerre halmozott, hiszen megnyerte a Budapest Open-t, a szlovák Grand Prix-et, a Polish Open-en 3. helyen végzett, a korosztályos Európa Bajnokságon 7. lett. 2018-ban Vivient a legjobb zalai junior női sportolónak választották. A díjat Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár adta át, aki nyitóbeszédében kiemelte, hogy a karate bekerült a kiemelt sportágak közé.

És hogy hogyan kezdődött egy kislány életében a karate iránti „szerelem”, arról Vivient kérdeztük:

2020 11 13 Pannon Egyetem Takacs Virag Vivien

- Hány éves korodban ismerkedtél meg ezzel a sportággal és mi az, ami megfogott benne?

- 6 évesen kezdtem el ezt a sportot, apukám hatására, aki egyben az edzőm is volt. Tetszett ennek a sportágnak a személyiség fejlesztő hatása. Nagy koncentrációt és kitartást igényel.

- Édesapád az edződ is egyben. Mit jelent ez számodra?
- Sokat köszönhetek neki, sok mindenen átsegített, sok sikert értünk el együtt. Velem mindig szigorúbb volt, mint a csapattársaimmal, ami visszatekintve előnyömre vált.

- Milyen pluszt ad számodra ez a sportág, amit a hétköznapi életben is tudsz hasznosítani?
- Ebben a sportágban nagyon fontos a koncentráció és az önfegyelem, minden helyzetben higgadtnak kell maradni, ez pedig a mindennapi életben is előnyömre válik. Ennek köszönhetően a vizsgákon sincs bennem nagy stressz, nyugodt tudok maradni. Valamint, nem utolsó szempont, hogy meg tudom védeni magam, ha olyan helyzet adódik.

- Hogyan tudod összeegyeztetni az élsportot egyetemi tanulmányaiddal?
- Eddig helyt tudtam állni mind a tanulásban, mind a sportban. Most, hogy átigazoltam az MTK-ba nehezebben tudom összeegyeztetni a kettőt, mivel az MTK edzései Budapesten kerülnek megrendezésre. Szerencsére az oktatók segítőkészek és támogatóak, hiszen minden évben megkaptam az egyéni tanulmányi rendet.

- Mivel töltöd szívesen a szabadidőd a sportoláson kívül?
- Szabadidőmben sok időt töltök a szeretteimmel és a barátaimmal. Szeretek kimozdulni a természetbe a kutyámmal, mert ez teljesen fel tud tölteni.

- Mik az álmaid, amit szeretnél elérni akár a sportban, akár a magánéletedben?
- Célom, hogy kiemelkedő tagja legyek a magyar karaténak, illetve a magyar válogatott tagja maradhassak felnőtt versenyzőként is. Mivel a karate bekerült az Olimpiai Játékok programjába és természetesen világszerte leginkább az Olimpia foglalkoztatja a karatésokat. Titkolt vágyam, hogy egyszer eljussak és képviseljem Magyarországot, de addig sok nemzetközi versenyen és kvalifikáción kell részt vennem és a kitűzött eredményeket elérnem. 
Tanulmányaimat nagypapám biztatására kezdtem el az egyetemen, sokszor támogatott és segített a nehéz helyzetekben. Sajnos idén elveszítettem, ezért szeretném bebizonyítani neki, hogy itt is helyt tudok állni. A sportkarrierem befejezése után a gazdasági vonalon szeretnék elhelyezkedni.

Interjú: Lukács-Gaál Eszter