Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Városi séta - Vissza a jövőbe, avagy hogyan lett a laktanyából egyetem

Vissza a jövőbe, avagy hogyan lett a laktanyából egyetem

 

Egykor laktanya volt, napjainkban felsőoktatási intézményként működik Zalaegerszegen a Gasparich Márk utca 18/A szám alatt. Két korszak, rengeteg történet és sok élmény, ami megelevenedett a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ és a zalaegerszegi Tourinform Iroda közös szervezésében megvalósuló városi sétán.

 

2024_05_30_varosi_seta_08.JPG

Fotó: Gaál Eszter

 

Régi vágya volt Egyetemi Központunknak, hogy a város lakosságát megszólítsa és bemutassa a 11 hektáros területen működő felsőoktatási intézményt. – mondta a séta elején Decsi Péter, a PE ZEK megbízott főigazgatója. Elmondta, saját maga is tapasztalta, hogy sokan nem tudják, pontosan mi is működik az egykori laktanya területén.

Az ötlet Jóna István és Szabó Péter kommunikációs referens kollégák fejéből pattant ki. Először csak egy városi séta állomását tervezték, amiből végül a Tourinform Iroda munkatárásnak, Tódor Tamásnak a segítségével és közreműködésével közel kétórás program alakult ki. 

 

2024_05_30_varosi_seta_01.png

Fotó: Gaál Eszter

 

A sétára közel ötvenen jöttek el, olyanok, akik egykor itt töltötték katonaidejüket, vagy itt dolgoztak és persze a kíváncsi városlakók is. Tódor Tamás vezetésével felelevenítettük az ikonikus 1950-1996 között működő Petőfi Laktanya történetének fontosabb állomásait. A kétórás barangolás során bejártuk az épületeket, a régi funkciók, tevékenységek felelevenítésével és a mai egyetemi használatról is beszélve. A régi fogda épületébe is beléphettek a résztvevők csakúgy, mint az egykori HEMO, vagy CSMO épületébe is, amely a kulturális kikapcsolódását szolgálta a kiskatonáknak, ma pedig az egyetemi rendezvények, tanévnyitók és diplomaátadók helyszíne. Próbáltunk fényt deríteni az intézményünk területén található Petőfi szobor alkotójának kilétére, de ehhez újabb kutatást kell végeznünk a jövőben.

 

2024_05_30_varosi_seta_29.png

Fotó: Gaál Eszter

 

A séta során egykori katonák is elmondták emlékeiket, néhány érdekes történettel kiegészítve és színesítve programunkat. A rendhagyó esemény végén több mint hetven év történelmi emlékeit átölelve jutottunk el Kampuszunk legmodernebb épületéhez az Innovációs és Tudásközponthoz, ahol Pepper robot köszöntötte a résztvevőket, majd Decsi Péter, megbízott főigazgató mutatta be a Zalaegerszegi Egyetemi Központ jelenét és jövőbeli terveit. 

A remekül sikerült sétát szeptember végén szeretnénk újra megtartani, és még szélesebb látogatói körrel megismertetni a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központját és Kampuszunk rejtett kincseit. 

 

További médiamegjelenések: 

Zalai Hírlap - zaol.hu

Youtube - Tóth Sándor videófelvétele a sétáról 

GALÉRIA