Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Pályaválasztási Konferencia - Tudatosan válasszanak szakmát a fiatalok

Pályaválasztási Konferencia - Tudatosan válasszanak szakmát a fiatalok

 

Az általános iskolák 7-8. évfolyamos osztályfőnökeinek, tanárainak rendeztek Zala Megyei Pályaválasztási Konferenciát pénteken, melynek helyszíne az Infocentrum tetőtéri rendezvényterme volt. A Zala Megyei Kormányhivatal a megye szakképzési és köznevelési szervezeteivel karöltve hívta találkozóra a megyében dolgozó pedagógusokat. A rendezvény célja, hogy a fiatalok nagyobb eséllyel találják meg az érdeklődésükhöz és a képességeikhez, valamint a gazdaság igényeihez legjobban illeszkedő szakmákat.

 

IMG_2522.png

 

A konferenciát dr. Sifter Rózsa főispán nyitotta meg, aki köszöntőjében a pályaválasztás fontosságáról beszélt. Kitért arra, hogy a munka világának dinamikus formálódása miatt az utóbbi években felértékelődtek bizonyos kompetenciák, melyek elsajátítására lehetőséget biztosítanak a középiskolás évek. A változó munkaerőpiaci igényekhez, megfelelő szakmával rendelkező fiatalokkal lehet alkalmazkodni.

Vigh László országgyűlési képviselő kiemelte, hogy olyan szakmák jelentek meg a munkaerőpiacon, melyek tíz évvel ezelőtt még nem is léteztek. Fontos, hogy a gyerekek tudatosan válasszanak szakmát ás azt vigyék sikerre az életükben.

A köszöntőket követően elsőként dr. Borbély –Pecze Tibor orvos egyetemi docens, a Magyar Pedagógiai Társaság Pályaorientációs Szakosztályának elnöke beszélt a pályaorientációs munka fontosságáról az általános iskola felső évfolyamaiban. A szakképzés Magyarországi helyzetéről beszélt, kitérve a zalaegerszegi viszonyokra és lehetőségekre Vizlendvai László, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója.

 IMG_2561.png

 

A felsőoktatás és a szakképzés kapcsolatáról tartott előadást dr. Németh István stratégiai rektorhelyettes, főigazgató, aki kiemelte, hogy az Egyetemnek a minél szélesebb körű tudásátadás a feladata. Az oktatás új szintre emelése érdekében Zalaegerszegen a projektalapú oktatást kínáljuk a hallgatóknak, mely során a fiatalok megtanulnak együtt gondolkodni, dolgozni, problémákat megoldani, így a munka világába már felkészülten, megfelelő kompetenciákkal rendelkezve engedjük ki őket.

A program zárásaként Gerencsér László tetőfedő, ács, bádogos a Tető Építők egyesületének elnökségi tagja osztotta meg személyes tapasztalatait, mint sikeres szakember.

A rendezvény végén a Zala Megyei Kormányhivatal által meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetését és díjátadóját tartották. 

 

További médiamegjelenések: 

Zalai Hírlap - zaol.hu

Zalaegerszegi Televízió

GALÉRIA