Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

2021 12 08 plagium

“Az a fránya plagizálás… hangozhat sokszor írás közben, ezért összegyűjtöttünk pár ingyenesen használható plágiumszűrőt, hogy ellenőrizhesd magad.

Ahogy azt már a “Miért és hogyan ellenőrizzük írásaink eredetiségét, hivatkozásainkat?”  című írásban is megfogalmaztuk, fontos, hogy munkánkat megfelelőképpen lehivatkozzuk, ezzel elkerülve a szándéktalan plagizálást. Weboldalunk egy kedves külföldi látohgatója igencsak hasznosnak találta az írást és ezen felbuzdulva ajánlott figyelmünkbe egy cikket, melyben öt ingyenesen használható plágiumszűrőt mutat be az író, erősségeiket és gyengeségeiket kiemelve. A cikk olvasása után rájöttünk, hogy igazán aktuális volna a változó szűrőszolgáltatások miatt a témával kapcsolatban egy friss írást készíteni.

A plágiumszűrésre manapság rengeteg opciónk van, hiszen megannyi szoftver és weboldal áll rendelkezésünkre, ami erre szakosodott. Annak érdekében, hogy segítsünk elkerülni a bőség zavarát és a fölösleges köröket olyan oldalakon, amelyek nem tudnak dolgozni a magyar nyelvvel, összegyűjtöttünk pár ingyenesen is használható és megbízható weboldalt.

Plag

Első ajánlásunk az ingyenes regisztrációval használható plag.hu nevezetű oldal mely a sima, ingyenes felhasználói fiók mellett rendelkezik egy oktatói opcióval is ami szintén ingyenesen elérhető (csak egy igazoló dokumentumot kell feltölteni), viszont hozzáférést biztosít olyan prémium opciókhoz mint pl.: valós idejű keresés, plágium jelentés, tudományos cikkek adatbázisa, stb. Jó hír, hogy a oldal 120 támogatott nyelve között ott a magyar is, illetve, hogy nincs karakter/oldal limitáltság, ez viszont azt eredményezi, hogy lehet várnunk kell majd, amíg a feltöltött dokumentumunk sorra kerül, ha az alap, ingyenes verziót haszáljuk. Ha viszont a végér, az alábbi felületre fogunk jutni ahol pirossal kiemelve láthatjuk a problémás részeket. A kiemelt részekre kattinva az oldal fel is fogja kínálna az esetlegesen plagizált forrásokat és hasonlóságok.

2023 05 24 plag hu

 

Dupli Checker

Ingyenesen és regisztráció nélkül használható. Az ingyenes verzió 1000 szóval enged dolgozni, ez lehet bemásolt vagy dokumentum formájában feltöltött. A szűrés végeztével egy könnyen átlátható és értelmezhető eredményt fogunk kapni, amit akár le is tölthetünk kimutatásként. Amennyiben egyezést talál a szövegben, biztosítja az általa talált forrás linkjét az egyszerű visszakereshetőség, hivatkozás megsegítésére.

2021 12 08 duplichecker

 

Plagiarisma

“190+ nyelv” jelenik meg a keresődoboz felett. A Plagiarisma.net ennyi nyelvvel képes dolgozni, köztük bizony a magyarral is zökkenőmentesen. A listán található többi szűrővel ellentétben, itt 2000 karakter a limit. Választhatunk a Google, valamint a Bing keresőmotorja közt. A szűrés után - ha volt találat - mondatokra lebontva kapjuk meg a találati halmazt, ami az eredeti szövegek forrásaival van kiegészítve és lelinkelve. Ahogy az előzőnél, itt is letölthető a végeredmény PDF formátumban. A használata ingyenes, a regisztráció is, a hátulütő viszont, hogy ebben a verzióban csak naponta háromszor használható.

2021 12 08 plagiarisma

Plagium.com

Egy ingyenesen használható weboldal, amely 1000 karakterig engedi a szövegellenőrzést. A szűrést gyorsan elvégzi és a találatokat, az eddigiekhez hasonlóan lelinkeli. Sajnos az 1-2 napos forrásokat még nem biztos, hogy megtalálja és a regisztráció után fizetőssé válik az egyszerű keresés is, amennyiben azt a profilunkból akarnánk indítani, de mindenképpen hasznos eszközről beszélhetünk.

2021 02 08 plagiumdotcom

 

 

Plagiarism detector

Az előzőkhöz hasonlóan szintén egy ingyesen használható, gyors szűrőről beszélünk, amely maximum 1000 szóval tud dolgozni ebben a verziójában. Az ellenőrzésnél lehetőségünk van akár egy weboldalt is megadni URL alapján vagy éppen kizárni azt a találati halmazból. A szűrés végeredményét lehetőségünk van lementeni PDF, illetve Word formájában is. Ha éppen nem magyarul írunk, akkor igénybe lehet venni a parafrázisra szakosodott részét, ami egy kicsit színesebbé varázsolhatja szövegeinket.

2021 12 08 plagiarismdetector

Ha még ezek után se sikerül egy konkrét megoldást választani, nem probléma hiszen célszerű több szűrőn is átfuttatni munkánkat, ugyanis még a fizetős prémium szűrők se tévedhetetlenek.

Ahogy fentebb említettük, a lista létrehozásában nagy szerepet játszott a felhasználóktól kapott cikk, amit itt érhettek el: https://www.websiteplanet.com/blog/best-plagiarism-checking-tools/. Az itt található szűrők is remekül működnek, viszont kiemelném, hogy ezek az oldalak javarészt csak angol vagy más idegennyelvű anyagokkal képesek rendesen dolgozni, magyar szöveg esetén vagy nem találnak semmit, vagy tévesen azt jelezhetik, hogy “Minden rendben, lenyűgözően egyedi munka!”.

Kellemes tesztelést és (ön)ellenőrzés kívánunk!