Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

A könyvtár online nyilvános katalógusának felületén (https://opac.zek.uni-pannon.hu) beiratkozott olvasóként lehetőséged van rá, hogy valamely kölcsönzött dokumentumot előjegyezz. Ezzel lényegében „sorban állsz” érte – ha többen is előjegyzik, az fogja megkapni a könyvet a visszaérkezéskor, aki az előjegyzési sorban az első helyen áll. Ha valamiért időközben lemondja (visszavonja) előjegyzését, automatikusan a következő előjegyző lép a helyébe.

Az online katalógus súgója csak ennyit közöl az előjegyzésről: "Előjegyzéseket bejelentkezés után lehet tenni; az, hogy milyen típusú van engedélyezve, a szolgáltató könyvtár szabályzatától függ. Előjegyezni akkor lehet, ha az olvasónak nincs tartozása, illetve lejárt kölcsönzése. Lehetőség van ebben a menüpontban még az előjegyzés lemondására is." Viszont nem segít abban, hogy melyik előjegyzési módot válasszuk.

Pedig fontos kérdés, hogy mit jegyezzünk elő. A címet, vagy a példányt?

Tegyük fel, hogy a könyvnek két példánya van és mindkettőt kölcsönözték. A lejárati határidők láthatók a felületen (az egyiké 2022.10.25., a másiké 2022.10.30.).

2022 09 28 elojegyzes 01

Logikusnak tűnik, hogy a korábban lejáró példányt célszerűbb előjegyezni, de mi van akkor, ha a kölcsönzője jelentősebb ideig késni fog? Ekkor rosszul járunk, mert tovább kell várnunk a könyvre, mint gondoltuk.Duplán rosszul járunk, ha a később lejáró példányt viszont a határidőnél sokkal korábban visszahozza az olvasója - ezt a példányt nem figyeli számunkra a program és a visszaérkezéskor nem is teszi félre nekünk.

Ezért legtöbbször a címet célszerű előjegyezni, hogy a több kölcsönzött példány közül az előbb visszaérkezőt foglalja le számunkra a szoftver. Akár a "Cím előjegyzése", akár a kölcsönzött példány adainak végén látható "Érdekel" linkre kattintunk, először be kell jelentkeznünk a felugró "Bejelentkezés" doboz segítségével - itt meg kell adnunk olvasójegyünk vonalkódját (ez a login), valamint a jelszavunkat (ez alapértelmezetten a könyvtár által beállított születési ééééhhnn adat, amitz célszerű a beiratkozás után az online katalógusba bejelentkezve megváltoztatni a "Saját könyvtár" -> "Személyes adatok" menüpont "Jelszó módosítása" opciójával).

Ha a címet jegyeztük elő, felugrik a "Cím előjegyzése" felugró ablak, benne a cím és szerző adatával (pl. "A tudományos írás alapjai - Gyurgyák János"), itt az előjegyzés megerősítése után újabb felugró ablakban jelzi a program a sikeres előjegyzést:

Az online katalógus üzenete az előjegyzés sikerességéről.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az előjegyzések listája felületen (lásd lentebb) megtekinthetjük előjegyzéseinket - a könyvtár szabályzata szerint egyszerre öt előjegyzésünk lehet -, valamint az előjegyzés lejáratát. Ez az előjegyzés napjától számítva alapértelmezetten a 30. nyitvatartási nap, eddig figyeli a program a számunkra a dokumentumot. Láthatjuk azt is, aktuálisan hányadikak vagyunk a "sorban" (ebben apéldában az előjegyzések száma: 3). Az előjegyzés bármikor lemondható a felületen - ezt érdemes is megtennük, ha mégsem szükséges a dokumentum - ha több előjegyző van, ezzel számukra rövidül a sor, korábban hozzájuthatnak a kívánt műhöz.

Saját előjeegyzések listája az online katalógusban.

Reméljük, nem lesz gyakran szükséged az előjegyzés funkcióra... Ha mégis, és ezzel kapcsolatban bármilyen segítségre van szükséged, keress minket bátran!