Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

ChatGPT logoAz utóbbi években egyre több érdekes hír jelenik meg öntanuló - mesterséges intelligencia alapú - chat-alkalmazásokról és a velük szerzett tapasztalatokról. Hatalmas adattömeghez férnek hozzá és még leginkább a gyakran előforduló információkra, a közbeszédre, kommunikációs mainstream-re hagyatkoznak, ahogy azt a kínai chatbot tette pár éve, amikor vesztére szidni kezdte a Kommunista Pártot. De más chatbottal is megtörtént, hogy nem nyilatkozott túl barátságosan a kenyéradójáról, ahogy az pl. a Facebook (bocsánat, a Meta) chatbotjával, BlenderBot 3-mal megesett. A Microsoft "Tay" nevű chatbotja pedig rövid idő alatt szexista és rasszista irányba "fejlődött". Más kísérletek még érdekesebb eredményhez vezettek, mint például a Facebook két chatbotjának egymással folytatott beszélgetése egy sajátos, lebutított nyelven.

Most az OpenAI által fejlesztett ChatGPT-től hangos a net, de persze leginkább a techmédia. Hogy mi a ChatGPT? Itt találsz egy jó kis összefoglaló cikket.

A ChatGPT iránt mi, könyvtárosok is komolyan érdeklődünk - a "chatbotos tájékozódás" egy egészen más élményt nyújt az egyszerű guglizáshoz képest. Úgy érezhetjük, hogy "valaki" velünk foglalkozik, figyel ránk, nekünk válaszol... Vajon mennyivel lesz személyesebb az élmény, ha az egyszerű szöveges kommunikációs felületet felváltja egy ízlésünkre szabható arc? A Google már így is megijedt attól, hogy a Microsoft szívesen fektetne milliárdokat az OpenAI fejlesztésébe.

A ChatGPT és a hozzá hasonló alkalmazások gyorsan teret nyerhetnek a tanulási folyamatban is, bár az oktatási szférában a fogadtatása igen óvatos - és ezzel finoman fogalmaztunk, hiszen a New York-i iskolákban betiltották.

Ha még nem próbáltad ki a ChatGPT-t, itt az idő (és a link)! Ez az alkalmazás is hajlik a mainstream válaszokra, néha átfogalmazva ismételgeti önmagát, előfordul, hogy bullshit-et gyárt, de - ahogy mi tapasztaltuk - a korábbi megoldásoknál hatékonyabbnak tűnik és tud viselkedni. Mikor megdicsértem diplomatikus kommunikációjáért, így válaszolt: "Köszönöm, hogy ezt mondod. A célom az, hogy objektív és diplomáciai választ adjak a kérdésekre. Megpróbálom elkerülni a konfrontációt és a polemikát, és inkább tárgyilagos információt biztosítani."

Természesen a kérdések alapvetően befolyásolják a ChatGPT válaszait - amit az online információkereséssel kapcsolatban mindig is hangsúlyoztunk a hozzánk fordulók számára, kérdezni tudni legalább annyire fontos, mint tudni a választ. Íme, egy példa erre a könyvtár ízéről:

A könyvtár íze a ChatGPT szerint

Mit mondhatnánk erre? Másodjára ráérzett és belekóstolt :-)