Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Útra készen a ZEK-en összegyűjtött mobilok...2023.06.01. és 2023.06.09. között könyvtárunk átvevőpontkét vett részt a "Passzold vissza Tesó" nevezetű mobiltelefon visszagyűjtő kampányban. A kampány minden évben a Jane Goodall Intézet, KÖVET Egyesület, Afrikáért Alapítvány, valamint a Védegylet Egyesület szervezésében kerül megrendezésre, hogy begyűjtsék a magyar háztartásokban található, elromlott, törött, nem használt telefonokat újrahasznosítási célzattal. Számodra talán már csak egy helyfoglaló kacat, viszont előállításukkor olyan értékes fémeket is felhasználnak mint például a koltán nevű érc, mely az Inter-Metal által biztosított újrahasznosítás során visszanyerhető. Nem csak telefonokat (okos vagy nyomógombos) várunk hanem tableteket, GPS készülékeket és tartozékaikat is gyűjtöttük, mint például töltő vagy fülhallgató.

A Pannon Egyetem eddig 40 kg használt mobiltelefont gyűjtött össze az eddigi kampányok során. Idén a tavaszi kampányban szeretné elérni a 50 kg-ot. Ennek érdekében megtettük, amit lehetett.

Összesen 42 db mobileszközt, valamint tucatnyi töltőt, tápegységet, fejhallgatót sikerült összegyűjteni, összsúlyuk 8,2 kg. Fotónkon láthatjátok ezt a kis kollekciót, amit a ZEK elektromos autójával juttatunk el Veszprémbe, az egyetemi közös gyűjtőpontra.

Ha a leharcolt mobilok versenyeznének, a következő díjakat oszthattuk volna ki közöttük:

- Veterán kategória: a legöregebb készülék valószínűleg az Ericsson A1018s modellje volt, ami 1999-ben jelent meg. Az 1G-s telefon monokróm, háromsoros kijelzővel rendelkezett és telefonáláson kívül lényegében nem tudott semmit. Ni-Mh akkumulátora 80 órás készenlétet, 4 óra beszélgetési időt biztosított.

- Nagytesó kategória: a méretversenyt a 2014-ben megjelent WayteQ xTAB 7x Quad nyerte 19x11 cm-es dimenzióival. Android 4.2.2-es (Jelly Bean) oprendszert futtatott, 7"-os kijelzője 1024x600 pixel felbontást biztosított. (Egy Alcatel tablet alig 0,5 cm-rel csúszott le mögötte a 2. helyre.)

- Csini kategória: itt bizony nehéz volt a döntés, mert a szépség megítélése roppant szubjektív. Úgy döntöttünk, hogy fej-fej mellett végzett a metálbordó, virágmintás Samsung La Fleur, valamint a Xiaomi Redmi Note sakura (cseresznyevirág) púder színű hátlappal bíró változata.

- Lestrapált kategória: ezt egyértelműen egy Huawei nyerte el, melynek hátlapját lényegében lefeszítette a felfúvódott Li-ion akkumulátor.

- Gyakori márka kategória: győztese a Nokia lett 8 példánnyal (a begyűjtöttek 19%-át adva), bár a Samsung csak egy példánnyal maradt le erről a dobogóról. A Nokia márka egy egész "mobilkorszakot" fémjelzett 1996 és 2006 között - a márkának nevet adó vállalat gyártotta az első mobilinternetes készüléket. Fénykorában a piac 35%-át uralta, aztán 2007-ben jött az iPhone és letaposta.

Köszönjük mindenkinek, aki a ZEK gyűjtőakcióját támogatta és bármi módon hozzájárult eredményességéhez!

 

Statisztika a begyűjtött telefonokról (42 db)

Grafikon a begyűjtött készülékmárkák megoszlásáról