Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Pannon Egyetem Repozitórium. DolgozatA tavaszi félév záróvizsgáihoz összesen 52 záró-, szak- vagy diplomadolgozatot nyújtottak be a GKZ végzős hallgatói. Akinek ez a "dolgozatragozás" zavaró, annak szívesen elmagyarázzuk: záródolgozatokat a felsőoktatási szakképzés hallgatói, szakdolgzatot az alapképzés hallgatói, míg diplomadolgozatot a mesterképzés hallgatói nyújtanak be. A különbség a dolgozatok között a tudományos minőség (no és a terjedelem), ami a képzési szintekkel növekszik. Az e-dolgozatokat - merthogy természetesen minden dolgozatot (kizárólag) digitális formában kell benyújtani - a végzősöknek a GKZ Moodle e-learning szerverének e célra létrehozott kurzusába kellett feltöltenük. A dolgozatbenyújtás menedzselésére szolgáló Moodle-pluginból az e-dolgozatok és meataadataik (szerzők, konzulensek neve, cím, tárgyszavak stb.) formai ellenőrzés után a SWORD (Simple Webservice Offering Repository Deposit) protokoll segítségével, egy kattintással kerültek át a Pannon Egyetem Repozitórium (PEREPO) Dolgozat Gyűjteményébe, ahol hosszú távú megőrzésük történik. Természetesen a repozitórium nem egyszerű fájlraktár, innen történik a kutatási célú szolgáltatás is.

Apropó, kutatás! A nemzeti felsőoktatási törvény 2021-ben történt változásával a szakdolgozatokat a felsőoktatási intézményeknek 80 évig meg kell őrizniük - így jó eséllyel "életfogytig" megmarad a hallgatóA Pannon Egyetem Repozitórium Dolgozat Gyűjteményének látogatása (forrás: Goolge Analytics) dolgozata. A most repozitóriumba helyezett 52 dolgozatból a szerzők rendelkezésének megfelelően 32 dolgozat online nyilvánosan hozzáférhető (ún. open access mű). További 27 dolgozat csak korlátozottan kutatható, a Pannon Egyetem könyvtárainak dedikált számítógépein, védett informatikai környezetben tekinthető meg a többszörözés lehetősége nélkül. Végül a dolgozatok tartalmában érintett gazdálkodó szervezetek kérése alapján 9 dolgozat korlátozott ideig - legfeljebb 5 évre - titkosítva lett, másként fogalmazva kutatási embargó engedélyt kapott. Az embargó lejárta után ezek a dogozatok is korlátozottan kutathatóvá válnak. Köszönjük azoknak a hallgatóknak, akik dogozatukat a weben szabadon kutathatóvá tették! Mi, könyvtárosok a nyílt hozzáférés iránt elkötelezetten szorgalmazzuk minden évben, hogy a szerzők - ha tehetik - járuljanak hozzá a szabad hozzáféréshez. Hogy van igény a dolgozatok kutatására, azt egyértelműen igazolja a használati statisztika. A Pannon Egyetemen 2021.09.25-től működő repozitórium dolgozati gyűjteményéből máig 60.558 alkalommal töltöttek le - természetesen leggyakrabban a szabad hozzáférésű műveket. Közülük 10 dolgozatot 1000-nél is több alkalommal tekintettek meg - az egyik már 3013 megtekintéssel büszkélkedhet. A repozitórium tartalmának láthatósága természetesen nemzetközi, a mataadatokat és az indexállományt a Google is aratja, így egy "guglizással" rábukkanhatnak az érdeklődő internetezők. A Google Analytics jobbra látható földrajzi statisztikája szerint a bő másfél éves működés alatt több országból látogatták a gyűjteményt.

A repozitórium frissen archivált 52 e-dolgozata (szerzők és címek lentebb) jól reprezentálja a tematikai sokszínűséget, melyet az itt folyó képzési tevékenység tesz lehetővé:

Antal Dorottya: Kata helyett átalányadó.

Balogh Dorina: Alapanyagok és készáruk útja az Edelmann-nál.

Binder Alexandra: Innováció egy családi vállalkozás mivoltában.

Bolla Barbara: A Lakáskezelő, Építőipari és Szolgáltató Kft. eredményére és jövedelmezőségi helyzetére ható tényezők elemzése a 2020-2022. években.

Bordács Bence Béla: Flextronics International Kft. költséggazdálkodása.

Boros Zsombor: A Space Marketing Kft. beindítása az online marketing piacon.

Brevics Balázs: A Financial Shared Service Center (AP, AR, FA) kialakulása és fejlődése napjainkig egy német multinacionális vállalat gyakorlatán keresztül.

Buspataki Réka: Mitől zöld az energia? Az alternatív energia vizsgálata az E.ON példáján keresztül.

Dankovics Krisztina: A hagyományos hálózat és a korszerű napelemek összehasonlítása.

Elekes Péter: Nyersz vagy buksz? Gazdasági megalapozottság a sportfogadás világában.

Farkas Barbara: A Magyar Labdarúgó Szövetség produktivitási támogatásának vizsgálata a Szombathelyi MÁV Haladás Vasutas Sportegyesületnél a 2019-2022. években.

Fitos Judit: Az elejétől a végéig. A vállalati átalakulások Alfája és Omegája.

Gorza Barna Zoltán: How and how not to develop software.

Hancz Boglárka: Hatékony az online? Az online pénztárgépek és az Online Számla rendszer bevezetésének hatása az adóellenőrzés eredményességére.

Hári Bence László: Szállítmányozáskezelés optimalizálása.

Hidasi Bettina: A Varga Szárnyas Kft. gazdasági elemzése.

Horváth Aliz: Hol nyerő a nyereségadó?-A kkv-k társasági adózási alternatívái nemzetközi kitekintésben.

Horváth Eszter: Szervezeti elkötelezettséget támogató, illetve munkaerőmegtartó tevékenységek a CIB Banknál.

Horváth Fanni: A Gartner Intertrans Hungária Kft. pénzügyi elemzése.

Horváth Richárd Attila: A munkaerő kölcsönzés makrogazdasági kihatásai és a piacon betöltött pénzügyi szerepük, a harmadik országbeli foglalkoztatás bemutatásán keresztül, a Trenkwalder Magyarország Kft. szemszögéből.

Hosszú Regina: Kis- és középvállalkozások finanszírozási döntései.

Kacsar Barnabás: Kis-és középvállalkozások finanszírozási döntései.

Keresztes Ádám: A Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezet gazdálkodásának 4 éves elemzése.

Kollár Viktória: Kéthely Község Önkormányzata gazdálkodásának elemzése a finanszírozás tükrében a 2018-2022. években.

Kovács Virág Fanni: Beruházások tervezése, gazdaságossági kiszámítása, ezen keresztül a megújuló energiaforrások.

Kránicz Dávid: Forgógöngyöleg áramlás egy gépjármű alkatrészeket gyártó cégnél.

Kurucz Krisztina: Ki a jövedelmezőbb és ki a hatékonyabb? Jövedelmezőség és hatékonyság vizsgálat a Flextronics International Kft. és egy versenytárs példáján keresztül.

László Dorina: Két kedvelt kávémárka vevőélmény alapú összemérése.

Libor Laura: Vállalatértékelés a Z+D Nagykereskedelmi és Diszkont Kft. példáján keresztül.

Maróti Soma: Az információbiztonság fontosságának vizsgálata vállalati környezetben.

Nagy Fanni: ASRS rendszer bemutatása a Flex raktározásán keresztül.

Németh Dóra: Beszerzési eljárások folyamata az MVM Services Zrt.-nél.

Németh Krisztofer: Kisvállalkozások adózási választási lehetőségeinek összehasonlító elemzése, adóoptimalizáció.

Németh Lili: Egy helyi agrárvállalkozás innovációs lehetőségei.

Ostrom Eliza: A logisztika szerepe, és az EU-s exportok bemutatása a Flex rendszerében.

Papp Roland: Információkezelés a különböző méretű vállalatirányítási rendszerek és cégek gyakorlatában.

Péter Letícia: Költségcsökkentés az „útkeresésben” – logisztikai kontrolling a Gartner Intertrans Hungária Kft. gyakorlatában.

Pungor Lili: A Coca-Cola marketingtevékenysége.

Püski Bence: Zalavíz Zrt. fejlesztési tevékenysége, jelentősége, elemzési rendszere.

Reizer Roland: Napjainkban elérhető befektetési alapok elemzése – a kötvényalapokban rejlő lehetőségek a jelenlegi gazdasági környezetben.

Rikk Zorán: Az interjúztatás mérhetővé tétele, avagy a kiválasztási folyamat 360 fokos döntési mátrixa.

Rosta Hella: Informatikai alkalmazások könyvtári környezetben. A Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ Könyvtára tevékenysége és kihívásai a digitális korban.

Salamon Laura Anna: A termékek útja az értékesítéstől, a beszerzésen át a beszerelésig, az építőiparban.

Sárdi Klaudia Gyöngyvér: A társasági adó alakulása a visegrádi négyek körében.

Skultéti Beatrix: Nárai község fejlesztési tevékenysége, különös tekintettel az óvoda fejlesztésére a 2020-2022. években.

Sümegi Áron László: A magánerdő gazdálkodás jövedelmi viszonyainak összehasonlítása a lehetséges gazdálkodási formák között.

Szabó Alexandra: Az egyéni vállalkozás indítása.

Tóth Elizabet: A helyi adók szerepe Őriszentpéter Város Önkormányzata működésében.

Tóth-Gergye András: A Zalavíz Zrt. gazdasági elemzése.

Vankó Tamás Dániel: Precíziós mérőműszer gyártásának gazdasági folyamatai, valamint az ahhoz tartozó projektmenedzsment.

Vida Bettina: HR kérdések egy vállalkozás gyakorlatában.

Winkelbauer Zsófia Ibolya: A kiemelt akadémiává válás szervezeti és finanszírozási hatása az Illés Akadémia esetében.