Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

2023 09 30 predatorAki publikál, esetleg csak követi a tudományos világ híreit, valószínűleg belefutott már azokba a fogalmakba, hogy "predátor" vagy "parazita" folyóirat, konferencia. De mi is bújik pontosan a fogalom mögött és miért jelentenek veszélyt? 

A parazita folyóiratok nagyjából a korai 2000-es évek óta vannak velünk, viszont mennyiségük a nyílt hozzáférés (és aziránti kereslet) elterjedésének köszönhetően ugrott meg. 

Definíció a Nature alapján:

"Predátor folyóiratok és kiadók olyan entitások melyek a tudomány kárára az önérdekeiket részesítik előnyben, hamis vagy félrevezető információkkal, eltérve a bevett szabvány kiadói és szerkesztői gyakorlatoktól, bármiféle átláthatóság hiánya és/vagy az agresszív, válogatás nélküli megkeresési és publikálási gyakorlatok jellemzik őket."

Általában (kéretlenül) meghívott szerzőkkel dolgoznak, akiknek a publikációs díj ellenében csak gyors megjelenítést biztosítanak, ami elsőre jól hangozhat, viszont ez mindenféle akadémiai előírás mellőzésével történik. Tehát nincs szakmai felülvizsgálat, nyelvi és külalaki lektorálás, plágiumszűrés se egyéb, a valódi tudományos folyóiratok által biztosított szolgáltatás. Ebből adódóan szakmai minőségük erősen megkérdőjelezhető. Érdemes kiemelni azt is, hogy manapság elterjedt az a módszer, hogy más, neves folyóiratok címét veszik fel egy-két karakter eltéréssel, hogy megtévesszék a szerzőket.

Amennyiben egy szerző ilyen lapba publikál, nagy valószínűséggel elveszti a megjelentett cikkét, mivel azt már nem tudja más, komoly lapban megjelentetni. Nem utolsó sorban a szerző szakmai presztízse is sérülhet egy ilyen publikációnak köszönhetően. 

Főbb jellemzőik:

  • kéretlenül keresik fel a szerzőket,
  • nyelvtani hibák a felkeresésben, illetve weboldalon,
  • cím nem illeszkedik a székhelyhez, esetenként a tartalomhoz se (pl. American, British stb.),
  • elérhetőségként csak e-mail van feltüntetve,
  • a szerzői jogokat maguknak tartják meg,
  • kis szerkesztőbizottság, szakmailag elismert szerkesztő hiánya,
  • akadémiai publikációs normák hiánya.

A könnyebb beazonosítás érdekében alább található pár hasznos link, illetve nemzetközileg elismert fekete-, illetve fehérlista.

Feketelisták:

Fehérlista:

A végére pedig, érdekesség gyanánt: nem csak tudományos területen van példa parazitákra, ugyanis léteznek úgymond "predátor" koncertek is. Ezek úgy működnek, hogy a szervezők részvételi díjat szednek az előadóktól, akik ezért cserébe felléphetnek egy külföldi, de ismeretlen helyszínen, különösebb reklám és promózás nélkül, hogy aztán elmondhassák, hogy nemzetközileg milyen elismertek és hány különböző helyszínen léptek már fel - ami technikailag még igaz is.


 Felhasznált irodalom: