Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Használt mobiltelefonok és tartozékok2022. október elejétől 2023.11.17-ig könyvtárunk ismét átvevőpontkét közreműködött a "Passzold vissza Tesó" nevezetű mobiltelefon visszagyűjtő kampányban. A kampány minden évben a Jane Goodall Intézet, KÖVET Egyesület, Afrikáért Alapítvány, valamint a Védegylet Egyesület szervezésében kerül megrendezésre, hogy begyűjtsék a magyar háztartásokban található, elromlott, törött, nem használt telefonokat újrahasznosítási célzattal. Számodra talán már csak egy helyfoglaló kacat, viszont előállításukkor olyan értékes fémeket is felhasználnak mint például a koltán nevű érc, mely az Inter-Metal által biztosított újrahasznosítás során visszanyerhető. Nem csak telefonokat (okos vagy nyomógombos) várunk hanem tableteket, GPS készülékeket és tartozékaikat is gyűjtöttük, mint például töltő vagy fülhallgató.

Az előző akcióban 42, most viszont "csak" 20 db mobileszközt, valamint töltőket és tápegységeket sikerült összegyűjteni, az összsúly 4 kg. Fotónkon láthatjátok ezt a kis kollekciót, amit a ZEK elektromos autójával juttatunk el Veszprémbe, az egyetemi közös gyűjtőpontra. A begyűjtött készülékek korát elnézve megállapítható, hogy azok több évig, néha évtizedig panganak a háztartásban. Fontos volna, hogy a hulladékbirtokosok ne "ücsörögjenek" a számukra már használhatatlan eszközökön, hanem minél előbb leadják azokat újrahasznosításra, hogy az értékes anyagok visszakerüljenek a körforgásos gazdaságba.

Ismét értékeltük a leharcolt mobilokat az alábbi kategóriákban:

- Veterán kategória: a legöregebb készülék az 1997-ben, tehát bő negyedszázaddal ezelőtt kiadott Nokia 6110 (NSE-3NX néven is ismert) 2G-s, külső antennás mobilteló, 50 címes telefonkönyvvel és töltésenként 5 óra beszélgetési idővel. Nagyon strapabíró volt, sokan 5-8 évig használták, ráadásul az eredeti akkumulátorával.

- Hölgyválasz kategória: idén ismét az indamintás Samsung La Fleur sorozathoz tartozó készülék nyert -  a 2008-ban megjelent, metálbordó Samsung SGH-L310 felhajtható készülék a 2 Mpx-es kameráját körülvevő aranyos peremen strasszköves berakással is büszkélkedhet, ami igazán "nőcis" retikülkellékké tette. Mindössze 20 MB belső tárhellyel rendelkezett, de microSD-vel 2 GB-ig lehetett bővíteni.

- Cuki kategória: a Samsung SGH-X480 összecsukható mobil 2005-ben debütált és bizonyára a hölgyek kedvence volt. Ez az alsókategóriás kagylómobil tökéletesen illett a kézbe és hangulatjelekkel, dallamaszerkesztővel, valamint 40 szólamú polifonikus csengőhangokkal boldogította tulajdonosát.

- Népszerű márka kategória: idén 9-9 db-os döntetlen lett az eredmény a Nokia és a Samsung között, mellettük a két Sony Ericsson labdába se rúghatott - megjegyezzük, a Samsung az előző gyűjtésben is csak egy darabbal maradt el a Nokia mögött.

Köszönjük mindenkinek, aki a ZEK gyűjtőakcióját támogatta és bármi módon hozzájárult eredményességéhez!