Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Lány laptoppal (Pexels fotója a Pixabay-ről)

Ígéretünkhöz híven a benyújtás utolsó pillanatáig támogattuk a szakdolgozatok elkészítését: főleg a hivatkozások megfelelőségével kapcsolatos tanácsokat, ellenőrzést kértek tőlünk a végzősök, de több esetben végeztünk teljes szövegáttekintést, nyújtottunk formai szerkesztési és korrektúra javaslatokat.

2015 óta a GKZ-n a könyvtár munkatársai végzik az e-szakdolgozatok benyújtásának, repozitóriumi feltöltésének támogatását, illetve a szakdolgozatokra vonatkozó formai követelmények ellenőrzését. Nem utasítottuk vissza a dolgozat elfogadását, ha olyan probléma merült fel, amit magunk is meg tudtunk oldani (pl. rossz fájlnév, metaadat-hiány pótlása a PDF-ben, esetleg a dolgozat évszámának javítása). Most is akadtak viszont komolyabb hibák, mint pl. nem sablonban készült „kreatív” címoldalak, rossz tartalomjegyzék (nem ugrópontos, könyvjelzőhibás), oldalszámozás, irodalomjegyzék vagy szerzői összefoglaló hiánya. Az elvégzendő javításokról az érintettek e-mail üzenetet kaptak, ill. a gyorsabb átfutás érdekében többekkel telefonon is egyeztettünk, amit pozitívan fogadtak.

A 85 főből 12 hallgató (14,1%) nem töltött fel dolgozatot. A 73 feltöltésből titkos 13 db (17,8%), publikus 32 db (43,8%) – ez utóbbinak nagyon örülünk, talán még sosem volt ilyen magas a repozitóriumi nyílt hozzáférést engedélyező hallgatók aránya ugyanabban a benyújtási időszakban.

A tematikai változatosságot jól illusztrálja néhány dolgozatcím:

  • Digitális diadal vagy vagy dilemma? Digitális technológia az oktatásban és a ZalaZone ökoszisztémába illeszkedve
  • Az egyéni és a társas vállalkozás lehetőségei adózási és számviteli szempontból napjainkban
  • A reklám és a csomagolás befolyásoló hatása, valamint a környezetbarát megoldások fontossága
  • A lakossági jelzáloghitelezés alakulása 2005-től napjainkig
  • Jövő a jelenben - avagy a Mesterséges Intelligencia szerepe a pályaorientációban

Ismételten hálásan köszönjük a nyílt hozzáférés biztosítását az érintetteknek! Az e-dolgozatok és metaadataik a Moodle feltöltőkurzusából az Athesis plugin segítségével, SWORD protokoll alkalmazásával automatizáltan kerülnek át a repozitóriumba és a szerzők rendelkezésének megfeleően lesznek hozzáférhetők. Reméljük, ezeket az alkotásokat is olyan lelkesedéssel kutatják majd az érdeklődők, mint korábban. 2023-ban a  Dolgozat Repozitóriumból 50.079 letöltés történt (a használati statisztika nyilvános).

A dolgozatokat benyújtó összes hallgatónak sikeres záróvizsgát, eredményes diplomaszerzést kívánnak a ZEK Könyvtárának munkatársai!