Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Happy Women's Day (image from Freepik)Kedves Olvasó!

Mindenekelőtt hadd kívánjak boldog nőnapot! (Amennyiben a férfinembe tartozol, ideje felköszönteni a hölgyeket a közelben!)

Könyvtárunk minden évben igyekszik valami kis színessel kedveskedni a különleges nap alkalmából, ez idén sincs másképp. Ezúttal olyan külföldi és magyar, női íróktól gyűjtöttünk össze idézeteket, valamint egy-két érdekességet, akik valamilyen formában maradandót alkottak az irodalom világában.

 

 

 

Hazai irónők

 

Szendrey Júlia (1828-1868)

"Egy nő több, mint csak egy asszony."

Andersen meséi az ő fordításában jelentek meg először itthon.

Kaffka Margit (1880-1918)

"Az ember könnyen lesz önző, ha nagyon szeretik."

Ő volt az első nő aki a Nyugat folyóirathoz tartozott. Sokat tett azért, hogy az "asszony-írók" és általában a nők megítélése változzon. Erről árulkodik a Kaffka Margit-díj is, amelyet azok a nők kapnak, akiknek kutatómunkájuk valamilyen formában elősegítette a feminizmus előrehaladását.

Szabó Magda (1917-2007)

"A nő erős, bátor, és ha felismeri a maga küldetését, mindenre képes és alkalmas."

Külföldön is közkedvelt volt, pl.: Franciaországban több műve is elnyerte az "Év könyve" címet. Halála után még a New York Times-ban is megemlékeztek róla.

Polcz Alaine (1922-2007)

"Minden, amit csináltam, tovább él, és miután abba kellett hagynom, vitték tovább a fiatalok."

Pszichológusként is elismert volt, többek közt ő honosította meg Magyarországon a játékterápiát és az ő nevéhez kőtödik az első klinikai játszószoba is. 

Nemes Nagy Ágnes (1922-1991)

"Mesterségem, te gyönyörű, ki elhiteted: fontos élnem. Erkölcs és rémület között egyszerre fényben s vaksötétben..."

Utolsó éveiben alapítótagnak hívták meg a Magyar Tudományos Akadémián belül szerveződő Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémián.

Janikovszky Éva (1926-2003)

"Mitől jó egy nap? Attól, hogy képesek vagyunk meglátni a jót. Hogy örülni tudunk. És attól, hogy holnap is lesz egy nap. Lehet, hogy még jobb, mint a mai."

Gyerekeknek szóló írását egy 6-7 éveseknek szóló mesével kezdte ami a víz körforgásáról szólt. Vallotta, hogy nincsen gyerek- és felnőttirodalom, „csak” irodalom van.

 

Külföldi írónők

 

Agatha Christie (1890-1976)

"A férfiak és a nők másképp viselkednek ugyanazokban a helyzetekben. (...) Valójában a férfiak tartoznak az érzékenyebb nemhez. A nők kemények."

Egyedül a Biblia, valamint Shakespeare körözi le eladások tekintetében.  Remekül mutatja, hogyha az összes amerikai kiadású "Ház a világ végén" c. könyvéből tornyot építenénk, az a Holdig érne!

Mary Shelly (1797-1851)

"Mily különös dolog a tudás! Ha egyszer beléakaszkodott, rátapad az elmére, mint moha a sziklára."

Első hallásra talán sokaknak ismeretlen lehet a név, pedig a hölgy nem csak az irodalomban alkotott maradandót, hanem mondhatjuk, hogy a popkultúrában is, hiszen ő írta az eredeti Frankenstein történetet.

Jane Austen (1775-1817)

"Csinos nő, csavaros eszű és kizökkenthetetlenül kellemes modorú, s mindez messzemenően veszedelmesebb, mint a szép arc és alak puszta vonzereje!"

Elmondhatjuk, hogy egy ideig együtt élt egy "vámpírral". Az írónő édesapja oktatóként is dolgozott és szívesen szállásolta el diákjait saját otthonában. Az egyik ilyen diák John Wallop (Portsmouth 3. grófja) volt aki a históriák alapján szívesen itta saját és az Austen-ház szolgáinak vérét, így hamar ráragadt a "Vámpír Gróf" becenév. 

Beatrix Potter (1866-1943)

"Úgy tartom, egy erős jellem nemzedékekre lehet hatással"

Elkötelezett báránytenyésztő volt, sőt, segített megmenteni egy kihalás szélén lévő fajtát, a "Herdwick"-ket, amit még a vikingek telepítettek be angliába.

Wislawa Szymborska (1923-2012)

"Hisz minden kezdet csak egy folytatás, és az események könyve középen mindig nyitva áll."

1996-ban irodalmi Nobel-díjat kapott és sokan "Lengyelország Mozart"-jának hívták.

További nevek a történelemből


Felhasznált források és bővebb információk:

Az illusztráció forrása: Freepik