Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Erasmus - Csíkszeredáról érkezett vendég hozzánk

Erasmus - Csíkszeredáról érkezett vendég hozzánk
 
 
Az Erasmus+, személyzeti, tanulmányi képzési célú mobilitás programjának keretében Herța Évát, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar Egyetemi Könyvtárának könyvtárosát köszönthettük Kampuszunkon. Herta Éva első útja a Könyvtárunkba vezetett, ahol Góczán Judit főkönyvtáros és Hadászi Ágnes, Erasmus koordinátor fogadta. Góczán Judit segítette a kutatásban és elmondta, hogy főleg a repozitórium keltette fel vendégünk érdeklődését.
 
A repozitórium egyetemeken és kutatási intézményekben működő dokumentumszerver, amely tudományos anyagok archiválására és világszerte díjmentes hozzáférhetővé tételére szolgál. A Pannon Egyetem repozitóriumcsaládja jelenleg négy tematikus repozitóriumot (dokumentumszervert) foglal magába.
 
 
IMG_1760-2_copy.JPG
 
 
Herța Éva Csíkszeredán dolgozik és az ország több városában járt már, hiszen elmondása szerint érdekli a vidék, a kultúra, a közösségek és persze a könyvtárak.
- A családi kötődésem is Zalaegerszegre hozott, hiszen itt él a testvérem a családjával. Az Erasmus+ lehetőséget biztosított számomra, hogy megismerkedjek az Egyetemi Központ Könyvtárával. Előzetesen átnéztem az egyetem honlapját és olyan dolgokat találtam és láttam, ami jó példaként szolgál és hasznos lehet számunkra. Mi is repozitóriumot szeretnénk építeni és ehhez gyűjtök jó tanácsokat, ötleteket és ismereteket, hogy hogyan lehet egyből ésszerűen nekifogni a dokumentumszerver létrehozásának. Sokan belefutnak abba, hogy elkezdik, és csak utólag kiderül, hogy valami nem működik. Mi egyből jót szeretnénk létrehozni - mondta Herța Éva.
 
Természetesen az erdélyi magyar egyetemről is kérdeztük vendégünket, aki elmondta, hogy a csíkszeredai Kar mellett, marosvásárhelyi, kolozsvári és sepsiszentgyörgyi Kar is működik. A Csíkszeredai Egyetemi Karon közel 700 hallgató tanul és hat szakirányú képzés folyik (humántudományok, gazdasági, üzleti, biomérnöki, társadalomtudományi, élelmiszertudományi). Az Erasmus+ jó lehetőséget biztosít hallgatókkal, oktatókkal és munkatársakkal megismerkedni, melyek később hosszútávú partneri kapcsolatot is jelenthetnek majd intézményünknek.