Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Vasas Nyári Egyetem a Zalaegerszegi Egyetemi Központban

A Vasas Nyári Egyetemen aktuális szakmai témákkal foglalkoztak

 

Az idén a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központja volt a helyszíne a Vasas Szakszervezeti Szövetség hagyományos nyári rendezvényének a Vasas Nyári Egyetemnek. A kétnapos eseményre 110 fő érkezett, az ország minden pontjából, elsősorban multinacionális vállalkozásoktól, gép- és járműipar, elektronikai ipar, kohászat, öntészet területéről, a versenyszféra és a feldolgozóipar széles spektrumát átölelve.

 

IMG_6127.jpg

 

A rendezvényt csütörtökön Spieglné dr. Balogh Lívia, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke nyitotta meg.  

- A Vasas Szakszervezeti Szövetség minden évben, a félév képzési programjának a zárásaként tart egy országos nyári egyetemet. Idén ezt már 33. alkalommal tesszük meg Zalaegerszegen. Elsősorban olyan helyekre megyünk, ahol a működési területünkön lévő munkáltatók is jelen vannak. Idén itt a Flextronics Kft. adja az aktualitását a zalaegerszegi programunknak. Egyébként a nyári egyetemen nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy olyan szakmai témákkal foglalkozzunk, ami érinti a mindennapokat is -mondta tájékoztatójában a szakszervezeti szövetség elnöke.

 

IMG_6136.jpg

 

A bevezető gondolatokat követően Bali Zoltán, ZMJV alpolgármestere tartott előadást, bemutatva Zalaegerszeg dinamikusan fejlődő infrastruktúráját, gazdaságát.

A nyári egyetem első napján az országban kialakult munkaerőpiaci helyzettel foglalkoztak. Dr. Melegh Attila, egyetemi docens (Corvinus Egyetem) a „Munkaerőpiaci kényszerek és a migráció, a harmadik országból érkező munkavállaók foglalkoztatásának változásai” címmel tartott előadást, melyben kitért arra, hogy ez a helyzet milyen kihívások elé állítja a munkáltatókat és a munkavállalókat. Ezt követően kerekasztal beszélgetéssel folytatódott a program, ahol a gyakorlati tapasztalatokat helyezték előtérbe, valamint válaszokat kerestek a megváltozott munkaerőpiaci helyzetre. A beszélgetőpartnerek Bajor László, a Flextonics Kft. HR vezetője és Bálint Adrienn, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének a társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója voltak. Az első nap zárásaként a hatósági ellenőrzések tapasztalatait tekintették át, szakszervezeti és munkavállalói oldalról megközelítve.

 

IMG_6131.jpg

 

A második napon bemutatkozott a ZalaZONE Ipari park, melynek gazdasági szerepét, fontosságát dr. Hajnalka Zsolt, nemzetközi koordinátor, mesteroktató részletezte a hallgatóságnak. A Közélet Iskolája szervezet munkatársai arról beszéltek, milyen civil együttműködési lehetőségek vannak. Emellett egy "Szerveződj!" nevű társasjátékot is hoztak, mely során, több körön keresztül különböző állampolgári szerveződések bőrébe bújhattak, és minden körben egy újabb társadalmi ügyért állhattak ki közösen a résztvevők. A kétnapos program zárásaként a stresszkezelésről beszélgethettek, Kiss Kitti pszichológussal, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ergonómia és Pszichológia Tanszékéről.

 

További médiamegjelenések: 

Egerszegi Hírek - egerszegihirek.hu

Zalaegerszegi Televízió