Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Folytatódott a mentor tréning

 

A Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ oktatóinak, munkatársainak és tanulmányi ügyintézőinek mentor tréninget szerveztünk, melynek helyszíne a Infocentrum tetőtéri Kisterme volt. 

IMG_7177.jpg

Fotó: Jóna István

A 12 órás tréninget Egyed Ildikó, a Pannon Egyetem Karrier-és Hallgatói Szolgáltatóközpont vezetője tartotta, aki június végén már hasonló képzést tartott munkatársainknak.

- Tulajdonképpen ez egy kompetenciafejlesztő és önismeretfejlesztő tréning. A mentoring folyamatait beszéltük át, hogy milyen készségek szükségesek ahhoz, hogy valaki jól tudjon másnak segíteni. Megnéztük azokat a legfontosabb kompetenciákat, amivel a csapat már most rendelkezik, illetve amire még szükségük van, és majd annak a lehetőségét is megvizsgáljuk, hogy ezt hogyan tudjuk fejleszteni. A foglalkozáson konkrét kommunikációs gyakorlatokat is szimulálunk, hogyan tudunk másokat jól meghallgatni, és hogyan tudunk jól segíteni. Ezek a készségek azért fontosak, hogy a kollégák mentorként tudják segíteni a tanulmányokban és az életpályán a hallgatókat.

Egyed Ildikó hozzátette, nem egyértelmű a mentorságnak a kompetenciahatára, hogy ki miben tud pontosan segíteni.

- Ez nagyon függ attól, hogy ki milyen személyiség és ki milyen tudással rendelkezik. Lehet, hogy valaki sokkal érzékenyebb típus, az a személy jobban tud segíteni olyan témákban, ha például egy hallgatónak nem kifejezetten tanulmányi, hanem mondjuk családi problémái vannak, és akkor ezt egy mentor meg tudja hallgatni. Valaki jobban tudja segíteni inkább a tanulmányokban a hallgatókat, mert az érzelmi intelligenciában még lenne hova fejlődni, akkor ő a kevésbé az érzelmes témákról fog beszélni a hallgatóval, úgyhogy ez nagyon emberfüggő és személyiségfüggő. A tréningen megkeressük a kompetenciahatárokat, meddig mehet el egy mentor, itt az egyetemen mi konkrétan a mentornak a feladata, hogy van definiálva, és hol vannak azok a témák, amikor azt kell mondani a mentornak, hogy tovább kell adni egy másik segítőnek, akár egy pszichológusnak, akár egy coachnak, vagy egy teljesen más kompetenciával rendelkező kollégának.

Egyed Ildikó zárásént elmondta, hogy egyre nagyobb szükség van a mentorokra az egyetemeken és a való életben egyaránt.