Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ



A 2012-2014 között megvalósult projekt kiindulópontja az volt, hogy a magyarországi lakosság környezettudatosságának szintje alacsony, a környezettudatos attitűdök elterjedtsége nem jelentős. Ennek az egyik legfőbb oka a társadalom alulinformáltsága, így a legfontosabb feladat ezen a területen a lakosság információhoz való juttatása, a követendő viselkedésminták bemutatása.

A mintaprojekt rövid távú céljai között elsősorban az szerepelt, hogy a célcsoportjainak, érintettjeinek körében tudatosuljon a fenntarthatóság, mint értékrend, és a mintaprojekt tevékenységei elérhető példaként szolgálhatnak számukra. Hosszú távon a Kar szubregionális körzetében ismertté és népszerűvé kívánja tenni az energiahatékonysági és megújuló energiaforrások alkalmazására vonatkozó fejlesztéseket, multiplikációs hatásokat gerjesztve. A Kar „Zöld Kampusz Zalaegerszeg” projektje Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata "Ökováros" programjának projektjeihez szorosan illeszkedik.

A projekt révén komplex fenntarthatósági programok valósultak meg és az eredmények változatos formában kerülnek elterjesztésre. A látogatók a kialakított Tanösvény bejárása során megismerkedhetnek a fenntartható életmód elemeivel, a megoldási alternatívák bemutatása a fenntartható viselkedésminták követésére ösztönözheti őket (2022-ben megvalósult a Tanösvény táblák tartalmának megújítása). A projekt eredményeként megvalósult a hulladéktermelés csökkenése a folyamatok szabályozása, szelektív gyűjtés bevezetése és a komposztálás kialakítása által, valamint csökkent a vízfogyasztás az esővíz hasznosításával és takarékos csaptelepek felszerelésével. A projekt keretében kerékpártárolók készültek, ingyenesen használható kerékpárok kerültek beszerzésre, továbbá egy épületen a komplex energetikai (fűtés, melegvíz, világítás) felújítás történt. Mindezt kiegészítette a környezetirányítási rendszer bevezetése, bemutató rendezvények szervezése és egyéb népszerűsítő tevékenységek.

A projekt révén az intézmény költségcsökkenést tudott elérni, energia-hatékonyabbá vált működtetése, javult gazdálkodásának hatékonysága. A Kar a fenntartható magatartást bemutató interaktív programokkal bővítette szolgáltatásait. A környezettudatos magatartás témájában végzett kutatásaival elősegíti a szubrégió gazdaságának fejlődését.

 

Támogató: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség *** 1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.
Közreműködő szerv: Energia Központ Nonprofit Kft. *** 1134 Budapest, Váci u. 45.
Kedvezményezett: Budapesti Gazdasági Főiskola *** 1149 Budapest, Buzogány utca 11-13.

Projekt címe: KEOP-6.2.0/A „Zöld Kampusz mintaprojekt Zalaegerszeg”
Projekt azonosító szám: KEOP-6.2.0/A/11-2011-0005
Állapot: LEZÁRULT
A projekt megvalósulásának helyszíne: 8900, Zalaegerszeg, Gasparich M. u. 18/A.
A projekt megvalósításának kezdete: 2012.02.01. * A projekt megvalósításának befejezése: 2014.01.20.
Elnyert támogatás összege: 143 349 951 Ft * Az intézmény által biztosított önerő: 0 Ft