Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Fenntarthatóságról másképp - Hallgatói konferencia

Fenntarthatóságról másképp - lehetőségek és kihívások 

 
Napjainkban egyre gyakrabban halljuk a fenntarthatóság kifejezést, amely fogalom összetett, szerteágazó az élet minden területén nagy szerepet játszik.
„A fenntarthatóság az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése, a környezet és a természeti erőforrások jövő generációk számára történő megőrzésével együtt.” 
A fenntarthatóság a társadalom, a környezet és a gazdaság dimenziójában nagy felelősséget jelent az emberiségnek.
 
 
2023_05_24_fenntarthatosagi_konferencia_01.jpg
 
 
- A Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg hallgatói a "Felelősségvállalás üzleti aspektusai" tantárgy keretében adhattak elő és hallgathattak előadásokat a fenntarthatósággal kapcsolatban. A célunk az volt, hogy ne kerüljön úgy ki közgazdász az Egyetemről, hogy ezzel a szemlélettel nem találkozik - mondta Balázsné dr. Lendvai Marietta, főiskolai docens, aki jelenleg külső óraadóként dolgozik Karunkon és három évvel ezelőtt álmodta meg ezt a programot, ami azóta is népszerű hallgatóink körében.
 
A konferenciát dr. Joó István, egyetemi adjunktus, a Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg mb. oktatási dékánhelyettese, a Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék vezetője nyitotta meg, személyes tapasztalataira hagyatkozva, a gazdaság oldaláról járta körül a témát. Kiemelte, hogy a világ fejlődésének az ára, hogyan allokálódik a tőke, amely elősegítheti a későbbiekben, hogy tényleg fenntartható növekedés lehet a világban, mert ugye, ha jobban élhetünk, kisebb lesz a környezetszennyeződés.
 
 
2023_05_24_fenntarthatosagi_konferencia_05.jpg
 
 
Meghívott előadóként Feldmájer Benjámin, a Schneider Electric Zrt. fenntarthatósági vezetője tartott prezentációt „Mi dolgunk nekünk a fenntarthatósággal?” címmel. A zalaegerszegi telephelyekkel is rendelkező cég az energiamenedzsment, az ipari automatizáció és a fenntarthatóság globális szakértőjeként felelősen gondolkodik és törekszik a minél jobb és hatékonyabb megoldásokra.
 
- A fenntartható fejlődés az egy olyan fejlődés, ami segít abban, hogy kielégítsük a jelen szükségleteit, de olyan módon, hogy nem veszélyeztetjük a jövő nemzedékeit abban, hogy ugyanúgy kielégíthessék a szükségleteiket majd a jövőben - hangzott el az előadásban.
 
A felvezető gondolatok és céges példák után a hallgatók következtek, akik előzetesen egyénileg vagy csoportban dolgozhattak, előre meghatározott témában, vagy saját kutatást készítve a fenntarthatóság széles spektrumában.
 
 
2023_05_24_fenntarthatosagi_konferencia_21.jpg
 
 
A szekcióelőadásokon 3. évfolyamos gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatóink a fenntarthatóság kiemelt szerepét és sokszínű arcát mutatták be. Az előadásokból megismerhettük az aktuális trendeket, kihívásokat, s lehetséges gyakorlati válaszokat, olyan területeket érintve, mint a szépségipar, a logisztika, a csomagolás, vagy a humánerőforrás. Összesen 28 hallgató mutatta be 13 prezentáció keretében egy-egy területen végzett kutatását. Jó volt látni, hogy a fiatalok miként gondolkodnak a fenntarthatóságról, milyen kérdések vetődtek fel bennük a témafeldolgozás során és milyen jó példákat látnak és alkalmaznak a saját életükben.
 
A szekcióelőadások végén négy perezentációt különdíjban részesített a szekcióelnökség, melynek tagjai voltak: dr. Antal Anita, egyetemi docens (PE GKZ) és Balázsné dr. Lendvai Marietta, főiskolai docens (BGE PSZK).
 
 
Köszönjük mindekinek a részvételt és gratulálunk hallgatóinknak a kiváló előadásokhoz!