Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Tudománymetriai konzultációt tartottak Könyvtárunkban

Tudománymetriai konzultációt tartottak Könyvtárunkban

 

Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ Könyvtárának előadótermében közös konzultációra várták a könyvtár munkatársai mellett az Egyetemi Központ oktató kollégáit is. A módszertani bemutató elején dr. Palányi Ildikó, megbízott főigazgató köszöntötte a jelenlévőket és a Veszprémből érkezett vendégeket.

 

356820612_277300628288355_6104293066848977906_n.jpg

 

A tájékoztatót Urbán Katalin, a Pannon Egyetem Könyvtár és Tudásközpont főigazgatója tartotta:

- Az Egyetemnek a központi könyvtárából érkeztünk alapvetően tudománymetriai jellegű konzultációra. Abban próbáljuk segíteni a zalaegerszegi kollégákat, hogy a publikációs teljesítmény monitorozásának a módszertanát elmagyarázzuk, illetve javasolunk folyóiratokat a nagyobb láthatóság növelése érdekében. A találkozóra eljöttek a digitalizáló műhely munkatársai és levéltáros kollégánk is, mert a jövőben lesznek olyan közös projektjeink, melyekre szeretnénk egyúttal előkészülni - mondta Urbán Katalin.

A konzultáció elején elhangzott, hogy a Kampuszokon működő könyvtárak szorosan együttműködnek az integrált könyvtárrendszer megújításában, ami hamarosan elkezdődik. Ez egy nagyon fontos könyvtárszakmai újítás lesz a teljes Egyetem vonatkozásában. A korábbi meglévő integrált könyvtári rendszer helyett újat vásárolnak. Urbán Katalin hozzátette, hogy a Zalaegerszegi Egyetemi Könyvtár speciális helyzetben van, hiszen egy egészen más rendszert használt a korábbi években és az új rendszer bevezetése nagy változást hoz majd az eddigiekhez képest.

 

IMG_20230628_103842_copy_copy_copy.JPG

 

Veszprémben létrejött egy tudománymetriai csoport, amely a modellváltó egyetemeken szinte mindenhol megjelent már. Feladatkörükbe tartozik, hogy monitorozzák az egyetemnek a tudományos kibocsátását, megpróbálják megrajzolni az egyetem kiválósági profilját. Figyelik az egyetemi tudományos teljesítménynek a mérőszámait úgy a produktivitás, mint a tudományos hatás tekintetében. Ezeket az adatokat szisztematikusan összegyűjtik, többféle táblázatba rendezik. Az egyetemi vezetők kérése alapján nekik ebből elemzéseket kell készíteniük és adatokat szolgáltatni.