Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

A 13 aradi vertanuIdén emlékezünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 tábornokunk halálának 175. évfordulójára - és egyúttal azokra is, akiket nem ugyanezen a napon, de szintén kivégeztek a szabadságharcban való részvételükért. Október hatodikát 2001-ben nyilvánította a kormány nemzeti gyásznappá.

Az évforduló tiszteletére a számos kapcsolódó olvasmány közül egyet, Réthy Endre és Takács László "Aradi vértanúink" című rövid összeállítását ajánljuk megemlékezéshez - terjedelménél fogva még okostelefonon is kényelmesen elolvasható.

"E katonák sokban különböztek; néhányan forradalmárnak vallották magukat, mások csak esküjükhöz kívántak hűek maradni; a magyarokon kívül volt közöttük német, osztrák, horvát és szerb; kisnemes, polgár és főnemes; dúsgazdag és vagyontalan; voltak közöttük barátok és ellenfelek, de egyben azonosak voltak: hősiesen harcoltak a magyar szabadságért, nemzeti függetlenségünkért, s ezért életüket áldozták. [...] Nem kívántuk feleleveníteni e derék, tisztességes katonák teljes életútját, bemutatni emberi erényeiket és gyengeségeiket, hadi tetteik, győzelmeik és vereségeik teljes lajstromát. Csak egyet akartunk: felidézni a legendás 13 vértanú nevét, felvillantani a nevek mögött rejlő embereket, s egy-egy mozzanat felelevenítésével átélhetővé tenni tragikus sorsukat, hősi halálukat."