Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Tehetséggondozás felsőfokon

 

A Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ keddi rendezvényének fókuszában az intézmény eredményei és a Tudományos Diákköri Tevékenység sikerének bemutatása állt. Az eseményen mutatták be a Zsengék című tanulmánykötet hatodik számát.

 IMG_6662.JPG

Fotó: Gaál Eszter

 

A program elején Decsi Péter, megbízott főigazgató a Zalaegerszegi Egyetemi Központ képzési területeiről beszélt a résztvevőknek. Elmondta, hogy a hallgatók véleménye alapján átstruktúrálásra került a tanterv, melynek elemei könnyebbé teszik a hallgatók számára az egyetemre való beilleszkedésüket. 2024 szeptemberétől új elem lesz az oktatásban a szakmai motiváció. Szervezett gyárlátogatások és szakmai rendezvények kerülnek az oktatásba, pont azért, hogy a hallgatók akár már a regisztrációs héten, illetve az első félévben is belelássanak az ipar különböző területeibe. Hozzátette, hogy az oktatók digitális kompetenciafejlesztése a tavalyi évben megkezdődött, mely az idei évben is folytatódik. Közgazdasági területen 2025 szeptemberétől egy angol nyelvű képzés is elindul a Pénzügy mesterképzésen. Az új tanévtől új sportolási koncepció kerül bevezetésre, ahol a hallgatóknak kilenc sportágban kínálnak majd sportolási lehetőséget a kötelező testnevelésórákon.

 

IMG_6623.JPG

Fotó: Gaál Eszter

 

A Pannon Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg Tudományos Diákköri Tevékenységéről dr. Palányi Idlikó, a Kar dékánja beszélt. Kiemelte, hogy a TDK-n résztvevő hallgató az átlagos hallgatóhoz képest többet dolgozik az egyetemi évek alatt, kutat és rengeteg többlet terhet vállal, ami később busásan megtérül, hiszen megtanulnak a hallgatók kutatási kérdéseket megfogalmazni, hipotéziseket felállítani, a témához kapcsolódó kutatási módszereket választani, magát a kutatást lefolytatni, majd az eredményeit papírra vetni. A Zalaegerszegi Egyetemi Központban évtizedek óta egyik sikerterület a tehetséges hallgatókkal való foglalkozás. Évente 10 és 20 között van azon hallgatóknak a száma, akikkel a tanórákon kívül foglalkoznak az oktatók, akik közül sokan bejutnak az OTDK-ra. 2023-ban 14 hallgatónk jutott be az országos megmérettetésre, és közülük ketten második helyezést értek el.

 

IMG_6630.JPG

Fotó: Gaál Eszter

 

Dr. habil Katits Etelka a Tudományos Diákköri Tanács elnökeként szólt a jelenlévőkhöz és megköszönte a Zsengék című tanulmánykötet elkészítésében segítők munkáját. A sorban hatodik kiadványba 10 dolgozat került be, melyek közül 2025-ben 7 TDK kutatás mehet a Miskolci Országos Tudományos Diákköri Konferenciára. A kötetben található kutatás  közül hat ágazati gazdaságtan témakörben, míg négy pénzügyi témában készült. Dr. habil Katits Etelka néhány gondolatban összegezte és elemezte a dolgozatokat és megköszönte a hallgatók munkáját.

A folytatásban egy kerekasztal beszélgetés során, volt TKD-zó hallgatók – Csordás Andrea, Vida Kata, Tóth Máté - vallottak arról, milyen volt az egyetemi évek alatt TDK kutatást készíteni és a jelenlegi munkahelyükön milyen hasznát vették a dolgozat elkészítése alatt szerzett ismereteknek és megszerzett kompetenciáknak.

 

IMG_6660.JPG

Fotó: Gaál Eszter

 

Zárásként Dr. habil Katits Etelka a Zsengék kötet egy-egy példányát adta át a kiadványban publikáló hallgatóknak, valamint a 2023 őszén TDK-zó hallgatók munkáját könyvutalvánnyal is elismerték. A rendezvény közös ebéddel zárult.

 

A program a Pannon Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg által elnyert a Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott "A Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ Gazdálkodási Kar hallgatóinak Tudományos Diákköri tevékenységre való felkészítésének támogatása" című projekthez (NTP-HHTDK-23-0058) kapcsolódóan valósult meg.

 

További médiamegjelenések: 

Zalai Hírlap - zaol.hu

Egerszegi Hírek - egerszegihirek.hu

Zalaegerszegi Televízió

GALÉRIA