Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Szakmai nap - Főszerepben az oktatás és a digitalizáció

Főszerepben az oktatás és a digitalizáció – Szakmai nap a Zalaegerszegi Egyetemi Központban

 

Az oktatás, a technológiai fejlődés és a digitalizáció meghatározó szereplőit hívtuk és vártuk szakmai napunkra, melynek központjában egy közeli jövőkép, az oktatási rendszer újragondolása szerepelt.

 

IMG_7812_copy_copy.jpg

 

Jelenleg a világban több olyan a modern technológiák által indukált forradalmi változás zajlik, amely alapvetően alakítja át a társadalom és a gazdaság működését. A megszűnő és az újonnan létrejövő munkahelyek nem ugyanazokat a készségeket, kompetenciákat és tudást igénylik, szükséges tehát az oktatás rendszerének újragondolása. A jövő egyeteme elosztott erőforrású, hálózatban működő központok rendszerén definiálja magát. Hálózatos működésének egységeit beágyazza régiójuk gazdaságába, szakok helyett összefonódó szakcsoportokat alakít ki. A szakcsoportok működtetésére az ipari/gazdasági partnereivel közösen projektalapú, kooperatív tanulási környezetet hoz létre. A projektek folyamatos, a munkaerőpiac követelményeihez történő igazításával éri el a szakcsoportok naprakész működését - hangzott el dr. Németh István, a Pannon Egyetem stratégiai rektorhelyettesének, a Zalaegerszegi Egyetemi Központ főigazgatójának köszöntőjében.

- A projektek sikeres megvalósításához szükséges ismeretek átadását felhőkampusz kialakításával biztosítjuk, ami nem más, mint egy személyre szabott virtuális oktatási környezet. A felhőkampuszban az egyetem minden szakmai egysége, további egyetemek – külföldi intézmények is – és az ipar, a gazdaság szereplői működnek együtt, elérhetővé téve saját tudásbázisukat ott is, ahol eddig nem volt elérhető, megoldva ezzel a megváltozó munkahelyek támasztotta átképzési igényeket is - fogalmazott előadásában dr. Németh István.

A rendezvényen Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is köszöntőt mondott.

- Nagy kihívás előtt állunk. Azt látjuk, hogy a munkaerőpiacnak óriási az éhsége, azonnal várják a kész munkaerőt. Természetesen a képzett, jó kompetenciákkal rendelkező, fiatal munkaerőre mindig szükség lesz. Ahhoz, hogy ezt az igényt kielégítsük, szükség van a jövőbe mutató oktatásra, amit a megyeszékhelyen a Pannon Egyetem képvisel. A jövő munkahelyeit építjük a Járműipari Tesztpályán. Azon leszünk, hogy közösen a jövő kiváló szakembereit képezzük - fogalmazott Vigh László.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város képviseletében dr. Vadvári Tibor alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Örömét fejezte ki, hogy ezen a konferencián, olyan emberek beszélgetnek az oktatásról, akik ezen a területen tevékenykednek és pontosan ismerik, hogy mik a piaci igények.

 

IMG_7830_copy.jpg

 

A szakmai napon dr. Setényi János, a Mathias Corvinus Collegium Tanuláskutató Intézetének igazgatója tartott előadást. Prezentációjában nemzetközi kutatásokra hagyatkozva beszélt a jelenlegi oktatás problémáiról és rávilágított, milyen lehetséges megoldások vannak.

A rendezvény második felében panelbeszélgetés keretében boncolgatták a cégvezetők és szakemberek a témát, melyet Lenkai Nóra, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központjának rektori biztosa moderált. Olyan kérdésköröket beszéltek át, mint a mesterséges intelligencia integrálásának lehetősége az oktatásba, az új vizualizációs technikák alkalmazása, vagy miként tudunk komplex tudású felnőtteket képezni. Emellett a digitális oktatás veszélyeiről és a szülők szerepéről is szót ejtettek.  

 IMG_7893.jpg

 

További médiamegjelenések: 

Zalai Hírlap - zaol.hu

Egerszegi Hírek - egerszegihirek.hu

Zalaegerszegi Televízió

GALÉRIA