Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Szakmai kiránduláson jártak hallgatóink

Szakmai kirándulás a Zala-Müllex Kft. búslakpusztai telephelyén 

Hallgatóink üzemlátogatáson vehettek részt a Zala-Müllex Kft. búslakpusztai telephelyén, Szelestei Renáta óraadó oktatónk kíséretében.

Drizner Beáta másodéves, gazdaságinformatikus hallgatónk beszámolója a kirándulásról: 

2022. március 22-én szakmai kiránduláson vehettünk részt, melynek keretében a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. búslakpusztai hulladéklerakóját néztük meg. A hulladékgyűjtés,- szállítás és – szelektálás Zalaegerszegen kialakított rendszerét és a hulladékudvarok működését mutatta be Sóti Balázs informatikai és kommunikációs vezető. A kellemes tavaszias időben a kültéri és a beltéri részen is végigvezettek minket. Megtekintettük, hogy pontosan mi zajlik ott, egészen a hulladék tehergépkocsin történő beérkezésétől kezdve a szétválogatáson át a továbbszállításhoz szükséges bálázásig vagy pedig a megsemmisítéshezszükséges pelletálásig.

 

276982577_312206387498486_7783467884764045872_n.JPG

276016628_985602115715803_4129682220666993716_n.JPG

 

Sóti Balázs informatikai és kommunikációs vezető a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. munkatársa felhívta a figyelmünket a környezettudatosabb életmód fontosságára, amelyet a látottak teljes mértékben alátámasztottak. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni a környezetvédelemről, amikor vásárlás előtt otthon hagyjuk a táskát és „oh csak még egyet veszünk, az még belefér, ettől még környezetkímélőbbek vagyunk”. Viszont az a „csak egy táska” sokszor átfordul felesleges vásárlásokba, a fogyasztói társadalom pedig elfordítja tekintetét a zöld életmódról, így véleményem szerint érdemes felhívni ily módon is a figyelmet a környezettudatosságra. A legtöbb ember nem szembesül azzal, hogy ő is tehet valamit a környezetért, ezért nem válik környezettudatossá. Fontos kiemelni, hogy mindenki tehet a környezetért! 

Mindezek mellett a folyamatok szakmai részébe is betekintést nyerhettünk, ugyanis szó esett még a modern beléptető rendszerről, ahol a sofőrnek már elég csak az RFID kártyáját beolvastatnia a kapun, ami az informatikusok és logisztikusok előzetes beállításainak köszönhetően, az időt figyelembe véve felismeri, hogy az adott gépjármű éppen melyik szakaszról és mit hozott. Emellett pedig a két feldolgozó csarnokban is láthattuk, hogy mindennek megvan a logikus helye. A feladatok nagy részét pedig a gépek végzik. Például az újabb csarnok már annyira automatizált, hogy egy vagy két ember elég a felügyeletéhez és sikeresen végigmegy a folyamat emberi beavatkozás nélkül is.

Úgy gondolom rendkívül tanulságos kirándulás volt és segített kicsit közelebb hozni hozzánk a logisztikát és annak mindennapi értelmét.


Beszámoló: Drizner Beáta