Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

MSZT Online Szabványkönyvtár - nem csak mérnökhallgatóknak...

MSZT Online Szabványkönyvtár (illusztráció)Könyvtári helyben történő használat keretében 2023.03.06-tól az Egyetem polgárai számára a ZEK Könyvtárában hozzáférhető a Magyar Szabványügyi Testület "Online Szabványkönyvtár" szolgáltatásának egy felhasználós változata (ez egyidejűleg egy hozzáférést tesz lehetővé). A szolgáltatás keretében elérhetők az MSZ-szabványként bevezetett nemzeti, európai (EN, CEN, ETSI) és nemzetközi (ISO, IEC) szabványok és szabványjellegű dokumentumok. A hatályos szabványok közül jelenleg kb. 32.000, a visszavontak közül közel 39.000 érhető el. A használathoz csak böngésző szükséges, a bejelentkezést (login és jelszó beírását) az olvasószolgálati munkatárs végzi el. A szabványok hivatkozási szám (szabványjelzet), vagy szabványcímben előforduló szó szerint, továbbá ICS (szabványok nemzetközi osztályozási rendszere) szerint kereshetők. A szabványoknak kizárólag a képernyős megtekintése, olvasása lehetséges, mentésre, másolatkészítésre nincs lehetőség és nem is jogszerű (a képernyőn történő szövegkijelölés és vágólapozás sem működik). A vonatkozó felhasználói szabályzat gondos betartása kötelező.

A szolgáltatást a mechatronikai képzés oktatóinak javaslatára vezettük be, mivel a ZEK-en elsősorban a mérnökképzés érintett a szabványok kiterjedtebb használatában, de a gazdaságinformatikusok számára (pl. információbiztonsági szabványok), vagy minőségügyi tárgyat tanulók számára (minőségszabványok, kockázatfelmérés szabvány stb.) is hasznos lehet. Sőt, még a gazdasági képzések hallgatóinak is okozhat meglepetést. Tudtátok például, hogy nem csak a pénzügyi terület alkalmaz szabványokat, de még szépségszalon-szolgáltatásokra, szoláriumstúdiókra, fitneszközpontok üzemeltetésére és vezetésére is van szabvány?

A szabványkeresésről

A hivatkozási számos ("szabványszámos") vagy a kulcsszavas keresést azoknak ajánljuk, akik valamely konkrét szabványt, vagy témát keresnek. Pl. tudjuk, hogy a szabvány jelzetében szerepel a 690-es szám (vagy akár a 42, de ne várjuk, hogy az élet értelmét taglaló szabványa fogunk bukkanni - ilyesmit Douglas Adams sem ígért a Galaxis útikalauz stopposoknak című sci-fi regényében). A 690-re rákeresve jelenleg 11 találatot kapunk, köztük az MSZ ISO 690:2022 jelzetű Információ és dokumentáció. Irányelvek az információforrások bibliográfiai hivatkozásaihoz és idézéseihez c. szabványt - ez a magyar címtől függetlenül angol nyelvű (ami számos esetben előfordul, sok szabvány teljes fordítása nem történik meg). A találati halmazban szerepel a visszavont korábbi magyar nyelvű szabványkiadás, az MSZ ISO 690:2018 is. A "Dokumentum megnyitása" linkre kattintva már olvashatjuk is a szabványt egy külön böngészőablakban. Cím szerinti keresésnél sajnos teljes illeszkedésre van szükség, hogy a szabvány előkerüljön, a kereső csonkolást nem alkalmaz, tehát ha a címben a mechanikai kifejezés szerepel, nem elég a mechanika szót beírnunk - ez utóbbira csak három találatot kapunk, míg az előbbire 936 találat jön (persze egy ekkora halmaz sem szerencsés, ezért nem árt pontosnak lenni, ha a mechanikai reteszeléssel ellátott villamos vészleállító készülékek érdekelnek bennünket). Az ICS osztályozási rendszer szerinti keresés valójában tematikus böngészőlista,a 25-ös csoport például a gyártástechnika témakörével foglalkozó szabványokat sorolja fel. Ezen belül a 25.040 az ipari automatizálási rendszereket tárgyalja stb. Végül eljutunk a legalsóbb témakör szabványaihoz, köztük pl. az MSZ EN ISO 13482:2014 Robotok és robotszerkezetek. Személysegítő robotok biztonsági követelményei c. szabványhoz. Az ICS keresés tehát leginkább egy terület szabványainak áttekintését segíti elő, ráakadhatunk vele olyan dokumentumokra, melyek hasznosak lehetnek tanulmányainkhoz.

Szabványok olvasása

A szolgáltatás bemutatásánál fentebb már említettük, hogy csak képernyős megtekintés, olvasás lehetséges (de legalább több fájl is megnyitható külön ablakokban). A tartalomvédelem miatt a PDF dokumentumon belüli keresés nem működik, pedig milyen jó lenne, ha nem volna szükség például egy 87 oldalas szabvány átböngészésére ahhoz, hogy megtudjuk, a kollaboratív robotüzemben az ember és robot térbeli szétválasztására vonatkozóan milyen követelményeket kell teljesítenie az integrátornak... Az egy felhasználós hozzáférés is okozhat szűk keresztmetszetet, ha véletlenül ráfutunk arra, hogy valamely iskolatársunk épp használja a szolgáltatást, mikor mi is szeretnénk. El kell fogadnunk, hogy a szabványok világában az online szabad hozzáférés még nem jött el - ami meg igen, az nem igazán legális... A korlátok ellenére az MSZT Online Szabványkönyvtár egy remek szolgáltatás, amit érdemes kihasználni. A könyvtár a felelős forráshasználat érdekében méri a használatot és az előfizetés lejártakor ennek alapján fog dönteni további fenntartásáról, illetve esetleges kiterjesztéséről.

Végszóként mit is mondhatnánk? Eredményes szabványhasználatot kívánunk - és bátran hozzatok magatokkal kólát és szendvicset, ha olvasás közben eléheznétek!