Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Citation Needed - Ellenőrizd egy szöveg valósságát és találj hozzá hivatkozást a Wikipédia és az OpenAI új böngészős kiegészítőjével

2024 05 29 wikipediaManapság rengeteg téves, hiányos, félrevezető vagy esetleg csak forrás nélküli információ terjeng az interneten. A TLDR cikkünkhöz hasonlóan azonban már ezek beazonosításához is készült/készül egy mesterséges intelligencián alapuló segédeszköz, egy böngészős kiegészítő formájában. A kiegészítő, ami a "Wikipedia Citation Needed" nevet viseli, a Wikipédia, valamint az OpenAI közreműködésével jött létre és egyelőre csak Google Chrome böngészőkből érhető el. 

A program használata meglehetősen egyszerű, telepítés után csak ki kell választanunk a böngészős kiegészítőink közül és már meg is jelenik a felhasználói felülete. Ezután csak ki kell jelölnünk a kérdéses szövegrészt (maximum 300 karakter) és rákattintanunk a "Verify statement" gombra és a kiegészítő már el is kezdi a munkát.  Esetünkben ez azt jelenti, hogy átnézi a teljes Wikipédiát és releváns/kapcsolódó tartalmakat és cikkeket keres a megadott szövegrészhez. A kutatás befejezésével négyféle visszajelzést kaphatunk: van találat/alátámasztás - igaznak mondható, részben van találat/alátámasztás - részben igaznak mondható, nincs találat de kapcsolódhat az alábbi cikk, ellentmondásos találat - a szövegrész és a wikipédiás tartalom ellentmond egymásnak. Az utóbbi esetben indoklással együtt kapjuk a visszajelzést. Az alábbi képeken erre lehet példákat látni, amik azt is jól demonstrálják, hogy nem csak angol szöveget adhatunk meg neki, mert a magyarral is sikeresen megbirkózott.

A valósság ellenőrzése mellett roppant hasznos lehet még abban az esetben is, ha forrás hiányában akarnánk lehivatkozni egy szövegrészt, ugyanis elég megnézni, hogy a Wikipédián a kapcsolódó cikknél mire hivatkoznak az állítással kapcsolatban. A hitelesség persze ennél bonyolultabb kérdés, mert mi van, ha az alátámasztásul felhasznált (hivatkozott) forrás maga tartalmaz tévedést, netán szándékos torzítást?

Akit esetleg kicsit bővebben, akár programozói oldalról is érdekelne ez a böngészős kiegészítő, az a Wikimedia oldalán olvashat még róla.

2024 05 29 wiki igaz

2024 05 29 wiki reszigaz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2024 05 29 wiki kapcsolodik2024 05 29 wiki ellentmondas