Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Könyvtári kölcsönzés

kolcsonzesA könyvtárból csak beiratkozott olvasók (könyvtártagok) kölcsönözhetnek, de Ptk. szerinti írásos meghatalmazással bármely nagykorú személy kölcsönözhet a meghatalmazó olvasó nevében és felelősségére (ehhez kérjük meghatalmazási dokumentum kitöltését). Lehetőség van a kikölcsönzött dokumentumok kölcsönzési idejének hosszabbítására, valamint más olvasóknál kölcsönzésben lévő dokumentumok előjegyzésére (ez előjegyzett mű beérkezéséről e-mailt küldünk, a dokumentumot 4 nyitvatartási napig tartjuk fenn az előjegyző számára).

A dokumentumokat általános vagy rövid határidőre kölcsönözzük (lásd bővebben lentebb). A nyári tanszünetben lehetőség van hosszabb egyedi határidőre, de legfeljebb az őszi iskolakezdésig kölcsönözni.

Ugyanazon dokumentum több példányban való kölcsönzésére nincs lehetőség.

Könyvtárközi kölcsönzés útján biztosítjuk azokat a dokumentumokat, melyek gyűjteményünkben nem találhatók meg, de az Országos Dokumentum-ellátási Rendszerben (ODR) fellelhetők és a partnerkönyvtár átköcsönzi számunkra. Ilyen esetben mindig a partnerkönyvtár kölcsönzési feltételei érvényesek.


Kölcsönzési kategóriák, határidők

 

Általános határidőre kölcsönözhető dokumentumok (30 kölcsönzési nap)

Ide tartozik a könyvtári állomány döntő része. Az online katalógusban a példány "Besorolás" információjánál a "kölcsönözhető" közlés látható.
Kölcsönzési ideje: 30 egymást követő kölcsönzési nap (könyvtári nyitvatartási nap). Ez az esetleg közbeeső ünnepnapokat és munkaszüneti nappá nyilvánított munkanapokat nem számítva 42 naptári napot jelent.
Lejárat hosszabbíthatósága: két alkalommal, amennyiben más olvasó nem jegyezte elő.
Késedelmi díja: késedelmes kölcsönzési naponta és példányonként 100 Ft

Rövid határidőre kölcsönözhető dokumentumok (5 kölcsönzési nap)

Ide tartoznak a dokumentum kötésgerincén piros kör jelzéssel megkülönböztetett azon dokumentumok, melyek esetében az online katalógusban a példány "Besorolás" információjánál a "kölcsönözhető (5 nap)" közlés látható.
Kölcsönzési ideje: 5 egymást követő kölcsönzési nap (könyvtári nyitvatartási nap). Ez az esetleg közbeeső ünnepnapokat és munkaszüneti nappá nyilvánított munkanapokat nem számítva 7 naptári napot jelent.
Lejárat hosszabbíthatósága: három alkalommal, amennyiben kölcsönzése alatt más olvasó nem jegyezte elő.
Késedelmi díja: késedelmes kölcsönzési naponta és példányonként 300 Ft

 Egyes könyvtári dokumentumok kizárólag helyben használhatóak (pl. a folyóiratok, a kézikönyvtárba sorolt példányok és az adatbázisnak minősülő CD/DVD adathordozók).


Kölcsönzött könyvtári dokumentumok visszaadása történhet
- személyesen vagy ismerős révén (a doumentumokat bárki visszahozhatja), továbbá
- postai úton (nem késedelmes, ha a postai feladás legkésőbb az utolsó érvényes kölcsönzési napon történik).