Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

MSZT Online Szabványkönyvtár (illusztráció) Könyvtári helyben történő használat keretében 2023.03.06-tól - az éves előfizetés meghosszabbításával - 2025.03.05-ig az Egyetem polgárai számára a ZEK Könyvtárában hozzáférhető a Magyar Szabványügyi Testület "Online Szabványkönyvtár" szolgáltatásának egy felhasználós változata (ez egyidejűleg egy hozzáférést tesz lehetővé). A szolgáltatás keretében elérhetők az MSZ-szabványként bevezetett nemzeti, európai (EN, CEN, ETSI) és nemzetközi (ISO, IEC) szabványok és szabványjellegű dokumentumok. A hatályos szabványok közül jelenleg kb. 32.000, a visszavontak közül közel 39.000 érhető el. A használathoz csak böngésző szükséges, a bejelentkezést (login és jelszó beírását) az olvasószolgálati munkatárs végzi el. A szabványok hivatkozási szám (szabványjelzet), vagy szabványcímben előforduló szó szerint, továbbá ICS (szabványok nemzetközi osztályozási rendszere) szerint kereshetők. A szabványoknak kizárólag a képernyős megtekintése, olvasása lehetséges, mentésre, másolatkészítésre nincs lehetőség és nem is jogszerű (a képernyőn történő szövegkijelölés és vágólapozás sem működik). A vonatkozó felhasználói szabályzat gondos betartása kötelező.

A szolgáltatást a mechatronikai képzés oktatóinak javaslatára vezettük be, mivel a ZEK-en elsősorban a mérnökképzés érintett a szabványok kiterjedtebb használatában, de a gazdaságinformatikusok számára (pl. információbiztonsági szabványok), vagy minőségügyi tárgyat tanulók számára (minőségszabványok, kockázatfelmérés szabvány stb.) is hasznos lehet.


A szabványkeresésről

A hivatkozási számos ("szabványszámos") vagy kulcsszavas (cím szerinti) keresést azoknak ajánljuk, akik valamely konkrét szabványt, vagy témát keresnek. Pl. tudjuk, hogy a szabvány jelzetében szerepel a 690-es szám. A 690-re rákeresve jelenleg 11 találatot kapunk, köztük az MSZ ISO 690:2022 jelzetű szabványt. A "Dokumentum megnyitása" linkre kattintva már olvashatjuk is a szabványt egy külön böngészőablakban. Cím szerinti keresésnél többnyire pontos illeszkedésre van szükség, hogy a szabvány előkerüljön, a kereső csonkolást nem alkalmaz, tehát ha a címben a mechanikai kifejezés szerepel, a mechanika szót beírva nem kapunk rá találatot - ez sajnálatos hátránya a keresőfelületnek. Az ICS osztályozási rendszer szerinti keresés valójában tematikus böngészőlista, a 25-ös csoport például a gyártástechnika témakörével foglalkozó szabványokat sorolja fel. Ezen belül a 25.040 az ipari automatizálási rendszereket tárgyalja stb. Végül eljutunk a legalsóbb témakör szabványaihoz, köztük pl. az MSZ EN ISO 13482:2014 Robotok és robotszerkezetek. Személysegítő robotok biztonsági követelményei c. szabványhoz. Az ICS keresés tehát leginkább egy terület szabványainak áttekintését segíti elő, ráakadhatunk vele olyan dokumentumokra, melyek hasznosak lehetnek tanulmányainkhoz.

Van szűkítési lehetőség a találati halmazra, hogy csak az érvényes szabványokat akarjuk megjeleníteni, vagy a visszavont szabványokat. Alapértelmezésben a kereső mindkettőt megjeleníti.


Szabványok olvasása

Fentebb már említettük, hogy csak képernyős megtekintés, olvasás lehetséges (de legalább több fájl is megnyitható külön ablakokban). A tartalomvédelem miatt a PDF dokumentumon belüli keresés nem működik. Az egy felhasználós hozzáférés is okozhat szűk keresztmetszetet, ha véletlenül ráfutunk arra, hogy valamely iskolatársunk épp használja a szolgáltatást, mikor mi is szeretnénk. A korlátok ellenére az MSZT Online Szabványkönyvtár egy remek szolgáltatás, amit érdemes kihasználni.

A könyvtár a felelős forráshasználat érdekében méri a használatot és az előfizetés lejártakor ennek alapján fog dönteni további fenntartásáról, illetve esetleges kiterjesztéséről.