Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ

Hr Jogtár Plusz (Wolters Kluwer szolgáltatás)A PE ZEK Könyvtárában a 2024. évben hozáférhető a Wolters Kluwer N.V. holland székhelyű globális tartalomszolgáltató vállalat magyarországi leányvállalata, a Wolters Kluwer Hungary Kft. Jogtár® szolgáltatásának egyik előfizetéses változata, a HR Jogtár® Plusz (a szolgáltató előfizetési konstrukcióban célcsoportokra illetve szakterületekre "kihegyezett" Jogtár-típusokat szolgáltat, pl. Adó, Jogtanácsos, Ügyvéd, Közigazgatás, Vállalati). Jelenleg egy felhasználós változatot fizetünk elő, a könyvtár beiratkozott tagjai számára a könyvtárban, olvasószolgálati munkatárs támogatásával tudjuk biztosítani a hozzáférést.

A Wolters Kluwer számos oktatóanyaggal, többek közt a Joutube-on elérhető oktatóvideókkal támogatja a felhasználókat - ezek közül elsőként a felhasználói felületet áttekintő videó megtekintése ajánlott. A Jogtár® szolgáltatás ingyenes részét talán mindenki ismeri középiskolás kortól felfelé: ha a Google keresőbe beírunk egy magyar jogszabályt (pl. "hulladéktörvény", "áht." vagy "szerzői jogi törvény", netán ), a találatok közt jóformán az első helyen érhetjük el ingyen a tartalomszolgáltató által gondozott és a keresés napján hatályos jogi tartalmat, ahol a jogszabály következő időállapotára is átválthatunk. Természetesen van más hasonló szolgáltatás, mint a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. által biztosított és szintén ingyenes Nemzeti Jogszabálytár (röviden NJT - ennek a felületén többet kapunk ingyen: elérhetjük a joganyagok egyes hatályos állapotait, "időrétegeit" is öt évre visszamenőleg, valamint a lekérdezés napját követő három időállapotát és még sok más egyebet is; akit részletesebben érdekel ez a lehetőség, annak figyelmébe ajánljuk az NJT felhasználói kézikönyvét).

Az előfizetéses HR Jogtár® Plusz komplex szolgáltatásként több olyan lehetőséget kínál a felhasználónak, ami más joganyag-hozzáférés keretében nem érhető el. Ilyen többek között egy jogszabály két tetszőleges időállapotának összehasonlítása, a normaszöveg megjelenítése egyetlen szövegtestben, ahol az új szövegrészek kék színnel, a hatálytalanná vált szövegrészek pedig piros áthúzott színnel jelennek meg. Ez nagyon hasznos funkció azok számára, akiknek fontos a változások hatékony áttekintése. Szintén hasznos a jogszabály paragrafusaihoz kapcsolódó precedensértékű határozatok, bírósági határozatok megjelenítésének lehetősége, ami nem csak jogászok számára előnyös, de eligazítást nyújthat a "laikus felhasználó" számára is. A jogszabályok közötti tartalmi kapcsolatok feltárását tárgyszavak segítik, amelyek a szabadszavas keresés helyett kínálnak relevánsabb megoldást egyes fogalmak jogi "körüljárásához". Természetesen nevének megfelelően a HR Jogtár® Plusz csomag munkaügyi területen nyújt leginkább extra tartalmat (pl. a munkaügyi bírói gyakorlat bemutatását, nagykommentárt a hatályos munka törvénykönyvéhez vagy munkaügyi iratmintákat). A szolgáltatás használatát jogi vonatkozású tárgyak oktatói és hallgatói (elsősorban szakdolgozók), továbbá a ZEK összetettebb jogismeretet igénylő munkatársai számára ajánljuk - különösen, ha a fentebb említett ingyenes tájékozódási lehetőségek nem elégítik ki szükségleteiket.